Srbija

Subota, 02.07.2022.

09:59

Mali: Prosečna penzija sledeće godine preko 310 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je do sada podeljeno 121.000 besplatnih vaučera za odmor u Srbiji, od ukupno 200.000 vaučera.

Izvor: Tanjug

Mali: Prosečna penzija sledeće godine preko 310 evra
Foto: Ministarstvo finansija

Mali je naveo da se prijavilo 65.000 penzionera i 37.000 nezaposlenih lica.

Mali je rekao da je želja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je reč o podeli vaučera u iznosu od 15.000 dinara, bila da građani ostanu i provedu odmor u Srbiji.

''Jedan par penzionera dobija 30.000 dinara, to je ozbiljna pomoć i podrška. Opet smo pogodili pravu metu'', rekao je Mali za TV Pink.

On je kazao da je dodela besplatnih vaučera, takođe, podrška turizmu u Srbiji, naglasivši da su hoteli u Srbiji puni.

Mali je kazao da je u prvih pet meseci ove godine 70 odsto turista više nego prošle godine i dodao da je to ogroman priliv za srpski turizam.

''To su i radna mesta, porez na dodatu vrednost, tako punimo budžet'', naveo je ministar.

Dodao je da nijedna mera države nije slučajna već da je plod precizne analize i odgovornog pristupa ekonomskoj politici.

Ministar finansija izjavio je da će u skladu sa najavljenim povećanjem, prosečna penzija u Srbiji sledeće godine biti veća od 310 evra, a prosečna plata veća od 700 evra.

Mali je podsetio da je najavljeno ukupno povećanje penzija od 19,1 odsto i da će prvo povećanje biti sprovedeno od 1.novembra ove godine, a drugo od 1.januara 2023.godine.

''Takođe, biće povećane plate i minimalna zarada i od 15. avgusta počinju razgovori između sindikata i poslodavaca, a ako se ne dogovore, vlada će se uključiti 1. septembra'', rekao je Mali za TV Pink.

Naveo je da je minimalac 2012. iznosio 15.000 dinara i da je cilj da sledeće godine bude 340 evra.

''Ako dođe do povećanja miniminalne zarade, u potpunosti ćemo rasteretiti poslodavce kroz smanjenje nekih doprinosa i kroz povećanje neoporezivog dela dohotka'', kazao je ministar.

Govoreći o predstojećoj jeseni i zimi, Mali je rekao da situacija nije laka i da nas čeka teška zima.

Kako kaže, u poslednje tri godine krize, država je uvek preuzimala taj teret na sebe i pokazala snagu i stabilnost svojih finansija i ozbiljnost ekonomske politike.

''I dalje kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica, imamo svega dovoljno - brašna, pšenice, kukuruza, ulja, šećera, imamo čak i za izvoz da pokrijemo osnovne potrebe u regionu'', rekao je Mali.

Dodao je da su cene struje i gasa skočile, a da se u Srbiji još nisu promenile, kao i da se cena goriva i dalje kontroliše.

Na pitanje da li će biti nekih poskupljenja, Mali je rekao da će se teško izdržati sa sadašnjim cenama i da se rade razne analize, ali da će to biti daleko ispod tržišnih cena koje su trenutno u svetu.

Govoreći o poseti crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Mali je rekao da se konačno više razmišlja o budućnosti nego prošlosti čemu, kako kaže, svedoči i pitanje Temeljnog ugovora, kao i Otvorenog Balkana.

Mali je kazao da je razgovarano o mnogo zajedničkih projekata kao što je luka Bar, kako za uvoz i izvoz robe.

''To bi sa sobom povuklo izgradnju auto-puta Beograd-Bar. Sa druge strane i pruga treba da se rekonstruiše, koja bi išla čak do Budimpešte", naveo je Mali.

Na pitanje da li sebe vidi u novoj vladi, Mali je rekao da to nije pitanje za njega i da mu je važnije pitanje da li je u timu Aleksandra Vučića ili ne.

''Ovo je deseta godina da radimo zajedno, od kako je on postao prvi potpredsednik vlade. Meni je veliko zadovoljstvo i čast, ne postoji osoba koja više voli i koja se više bori za Srbiju od Vučića i meni je važno da sam na njemu na raspolaganju'', kazao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

8 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: