Vesti -

Kupujete, obilazite kafiće i – zaradite 15.000 dinara VIDEO

Ono što većina ljudi obavlja svakog dana kao deo najobičnije rutine, uz malo truda i obuke može postati dodatni posao koji je honorarno plaćen.

Izvor: B92.net / TV Prva
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Emilija Miljkovic
Ilustracija: Shutterstock/Emilija Miljkovic

Sve što se traži od potencijalno zaposlenog je da ide u kupovinu, obilazi kafiće, restorane ili posećuje hotele i to zanimanje se naziva misteri šoper ili tajanstveni kupac.

U Srbiji ima oko 10.000 tajnih kupaca i razlika između tajnih i običnih kupaca je u obuci.

"Ta poseta tajanstvenog kupca i običnog kupca se ne razlikuje ni po čemu", rekao je za TV Prva Miljan Premović, marketinški stručnjak.

Oni nemaju drugačiju garderobu, niti bilo koje druge oznake. Agenti tajnih kupaca kažu da to može biti i čovek iz komšiluka, a da to i ne znamo. Najbitnija osobina tajnog kupca jeste objektivnost, a ono što se traži od zaposlenih jeste ljubaznost.

"Na prvom mestu se gleda kvalitet usluge, to je ono što je najvažnije. Sekundarno jeste atmosfera u kojoj se obavlja kupovina i neki fakti vezano za enterijer i eksterijer", objasnio je Premović.

Obično je zadatak tajnog kupca da ode u restoran i popije piće, posle toga piše izveštaj ili, recimo, ode u prodavnicu i kupuje namirnice. Prodavci ne znaju ko je od gostiju tajni ili običan kupac.

Cilj vlasnika kada angažuje tajnog kupca nije kažnjavanje radnika ako pogreše, već u poboljšanju sopstvenih usluga.

"Nije cilj pronaći nečiju grešku nego naći objektivne stvari koje mogu da se poboljšaju da bi na kraju kupac ili klijent imao bolju uslugu, da bi se vratio ponovo, kupio itd.", kazao je sagovornik.

Kupci špijuni ili tajni kupci mogu biti studenti, zaposleni, penzioneri... Zarada koju mogu da ostvare se kreće od 1.000 pa sve do 15.000 dinara, u zavisnosti od toga da li oblaze kafiće i prodavnice ili luksuzne destinacije i hotele.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prva:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.