Srbija

Četvrtak, 05.08.2021.

18:10

Kupio ih Rajfajzen

Još jedna velika promena na tržištu banaka u Srbiji je u toku.

Izvor: B92

Kupio ih Rajfajzen
Foto: Profimedia

Naime, Rajfajzen banka (Raiffeisen Bank International AG (RBI)) je objavila da je srpski ogranak ove grupacije - Raiffeisen banka a.d. Beograd, potpisala ugovor o akviziciji 100% akcija banke Kredi agrikol (Crédit Agricole Srbija A.D. Novi Sad - ogranak francuske Crédit Agricole S.A.) uključujući i lizing kompaniju CA Leasing Srbija d.o.o. koja je u njenom 100% vlasništvu.

Kako navode u saopštenju, za uspešno okončanje ove transakcije neophodna su odobrenja regulatora.

"Uvereni smo bi Crédit Agricole banka i lizing na najbolji način upotpunili naše poslovanje u Srbiji, budući da negujemo iste vrednosti i poslovnu kulturu. Čvrsto verujem da bismo ovako osnaženi bili u prilici da još većem broju klijenata pružimo inovativne proizvode i dodatno unapredimo korisničko iskustvo", izjavio je ovim povodom Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke u Srbiji.

Johan Štrobl (Johann Strobl), predsednik Izvršnog odbora RBI-a, istakao je da je Srbija veoma interesantno tržište za njih i nudi im veliki potencijal rasta.

"Crédit Agricole Srbija strateški savršeno odgovara našoj banci i lizing kompaniji u Srbiji i ta akvizicija bi podržala dodatnu mogućnost rasta na ovom tržištu”, kazao je on.

Kredi agrikol u našoj zemlji ima bazu od oko 356.000 klijenata. U saopštenju se dodaje i da banka ima vodeću poziciju u finansiranju agrobiznisa (tržišni udeo preko 20%), te time odlično dopunjava poslovni profil Rajfajzen banke. U drugom kvartalu 2021. godine, Kredi agrikol u Srbiji je imala ukupnu aktivu od 1,3 milijarde evra, dok je ukupna aktiva Rajfajzena iznosila 3,4 milijarde evra.

"Ukoliko se ova transakcija uspešno okonča, plan je da se Crédit Agricole Srbija A.D. Novi Sad pripoji Raiffeisen banci a.d. Beograd, a CA Leasing Srbija d.o.o. Raiffeisen Leasing-u d.o.o. Beograd", zaključuju u Rajfazenu.

Podsetimo, u proteklih godinu dana, više banaka u našoj zemlji promenilo je vlasništvo. Tako je Banka Poštanska štedionica pripojila mts banku, te sada posluju kao jedna banka, zatim Komercijalna banka je prodata slovenačkoj NLB banci, a prethodno je još jedna banka takođe izmenila vlasničku strukturu - Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka), čiji je ranije jedini (100%) vlasnik bio Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je nedavno smanjio svoje učešće na 22 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: