Vesti -

Koliko papira i para za privatni vrtić?

Beograd -- Roditelji koji ove godine upisuju dete u beogradske vrtiće, od 1. do 14. septembra moći će da predaju zahteve za upis dece u privatne predškolske ustanove.

Izvor: B92
Podeli

Grad će roditeljima dotirati 80 odsto troškova, ukoliko ukupna cena ne prelazi 27.700 dinara. Ukoliko je vrtić skuplji od toga, roditelji doplaćuju razliku u ceni.

Deca za koju nije bilo mesta u državnim vrtićima od 1. septembra mogu da se upišu u 55 akreditovanih privatnih, predškolskih ustanova u kojima ima 3.000 slobodnih mesta.

Roditelji tokom cele godine mogu da podnesu prijave za privatni vrtić, ali će grad subvencionisati boravak od dana prijave.

“Grad dotira do 27.700 kolika je ekonomska cena utvrđena rešenjem gradonačelnika. Roditelj plaća 5.540, onih 22.160 dotira grad. Ukoliko je privatni vrtić skuplji, roditelj će morati da plati tu razliku , a ukoliko je privatni vrtić jeftiniji onda grad dotira do tog nižeg iznosa”, kaže gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić.

Zahtevi za upis podnose se Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu od 1. do 14. septembra uz popunjavanje jedinstvenog obrasca koji se može preuzeti na pisarnici Gradske uprave i na sajtu Grada Beograda.

Jedan od akreditovanih vrtića je i predškolska ustanova "Trešnjober", na Vračaru.

“Od 1. septembra otvaramo i dva nova objekta ‘Trešnjober’ Altina i ‘Trešnjober’ Zvezdara, naši kapaciteti su 500 mesta koji se prostiru na 2. 500 kvadrata. Svi naši programi su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, a posebno smo ponosni na naš stručni tim koji se bavi inkluzijom. Što se tiče subvencija grada učestvujemo u tome, naša cena je 27.700 od toga 80 odsto plaća grad, a 20 posto plaća roditelj”, kaže Stefan Proković iz predškolske ustanove “Trešnjober"

Ove godine u državne vrtiće upisano je 700 mališana više nego prethodne godine. U narednom periodu, Grad planira proširenje kapaciteta državnih vrtića, a kako je sada planirano, za dve i po godine, više neće postojati ni liste čekanja za upis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.