Vesti -

Koliko košta i koliko traje proces ugradnje solarnih panela? VIDEO

Devetnaest kuća u Obrenovcu ubuduće će se, zahvaljujući pomoći opštine, grejati pomoću solarnih panela umesto na ugalj ili neki drugi od klasičnih energenata.

Izvor: B92.net / TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Sledeći termin raspisivanja konkursa za ugradnju solarnih panela se očekuje početkom sledeće nedelje.

Maja Lalić je objasnila da cena ugradnje solarnih panela varira.

"Kreće se negde od 700.000 dinara do milion dinara, a to pre svega zavisi od toga za kojeg izvođača radova se građanin opredeli kao i od snage solarnih panela koji će biti ugrađeni. Opština Obrenovac snosi 50% troškova - 25% mi, 25% Ministarstvo rudarstva i energetike", rekla je Maja.

Uslovi za prijavljivanje su bili jednostavni. Sastojali su se u tome da je građanin koji konkuriše vlasnik objekta za koji se konkuriše, ili, ukoliko nije vlasnik, onda treba da ima saglasnost vlasnika i ima prebivalište na toj adresi na kojoj solarni paneli treba da se postave. Takođe je potrebno i da je potrošnja struje u tom objektu najmanje 30 kW/h, objasnila je.

Ugradnja panela je kratak proces - treba jedan dan da se postave. Kada građani ugrade solarne panele i kada se priključe na elektrodistributivni sistem, oni dobijaju novi status: kupac-proizvođač. To znači da će oni proizvoditi oređeni nivo električne energije koji je njima potreban, a sav višak će predavati u mrežu elektrodistributivnog sistema - u zimskim mesecima kada ima manje sunca to se vraća.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.