Koliko je bitkoina izrudareno u osnovnoj školi u Srbiji? VIDEO

Direktorka osnovne škole u Staparu kod Sombora uhapšena je pre nekoliko dana zbog rudarenja kriptovaluta koje je organizovala na štetu te škole.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.12.2022.

09:44

Koliko je bitkoina izrudareno u osnovnoj školi u Srbiji? VIDEO
Ilustracija: Shutterstock/FabreGov

Prevaru su otkrili ogromni računi za struju.

"Ovo nije bizarna vest, ona je uobičajena. To nije prvi put da neko to radi, da se priključi na mrežu ili iskoristi položaj u nekoj instituciji ili preduzeću. To je krađa električne energije", kaže za Prvu TV bivši načelnik odeljenja za borbu visokotehnološkog kriminala Saša Živanović.

"Da biste izrudarili jedan bitkoin treba da potrošite oko 300 kWh, i to još i niste sigurni da će vam to uspeti, a prosečno domaćinstvo kod nas potroši oko 350 kWh mesečno, tako da možete da vidite kolika je to potrošnja. Kina je čak zbog toga zabranila rudarenje kriptovaluta. Na Kosovu je zbog toga nedavno došlo do kraha elektroenergetskog sistema", kazao je Živanović.

Nedavno je u Prijedoru uhapšen jedan električar koji instalirao opremu za rudarenje u trafo-stanici.

Prošle godine je uhapšena grupa građana Ivanjice koja je instalirala opremu za rudarenje kriptovaluta u spomen-domu Draži Mihajloviću.

Opširnije u video-prilogu Prve TV:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: