Srbija

Četvrtak, 11.11.2021.

13:37

Kako je kupljena Sberbanka i šta to znači za klijente u Srbiji?

Sberbanka se povlači iz Srbije, ali i drugih zemalja Evrope.

Izvor: B92.net

Kako je kupljena Sberbanka i šta to znači za klijente u Srbiji?
Foto: ok_fotoday/Shutterstock

Naime, kako je ranije saopšteno, AIK banka, Gorenjske banka iz Kranja i AEC Ltd kupile su njene ćerke-banke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

"Sberbank Europe AG je odlučila da smanji svoje geografsko prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se fokusirala na svoja ključna tržišta i istražila nove poslovne modele. Sve podružnice koje će biti prodate su profitabilne, sa solidnim nivoom kapitala i likvidnosti, i pokazuju pozitivan razvoj. Međutim, izgledi za dalji organski rast bili su ograničeni za Sberbank Europe AG", poručili su za B92.net iz Sberbanke Evrope.

O detaljima ugovora, preciznije - o tome ko je šta pazario za koliki novac, nisu želeli da govore.

"Sberbank Europe AG je potpisala kupoprodajni ugovor o prodaji Sberbanke Srbije AIK banci, Sberbanke Slovenije Gorenjskoj banci i Sberbanke u Mađarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (uključujući Banjaluku) Agri Jurop Sajprusu (Agri Europe Cyprus Ltd.). Sberbank Europe AG ne može da otkriva nikakvu vrednost transakcije", poručuju oni.

Ono što svakako najviše zanima ljude u Srbiji jeste šta će ova promena značiti za ovdašnje klijente.

"Potpisivanje ugovora nema uticaja na klijente naše banke podružnice. Svaka banka podružnica koja će biti prodata posluje uobičajeno, prema trenutnoj strategiji, servisirajući sve klijente sa maksimalnim fokusom na njihove potrebe i zadovoljstvo. Svi proizvodi i usluge ostaju na raspolaganju kao i obično. Do finalizacije transakcije (očekuje se za do 12 meseci), Sberbank Europe AG nastavlja da vodi, upravlja i podržava sve supsidijarne banke u sprovođenju zajedničke strategije i poslovnih planova", naveli su u svom odgovoru.

Upitali smo ih i koja su ključna tržišta na koja će se sada fokusirati.

"Imajući u vidu veličinu i napredni nivo digitalizacije, Sberbank Europe AG vidi snažan potencijal za svoju poslovnu strategiju u njenim preostalim tržištima - Austriji, Nemačkoj i Češkoj", kazali su za naš portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

19 h

Podeli: