Biz - B92.net

Gotovinski krediti najzastupljeniji, slede ih stambeni; NBS objasnila ovu statistiku

Beograd -- U strukturi kredita u stanovništvu i dalje su najzastupljeniji gotovinski krediti, sa učešćem od 44 odsto u septembru.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Backgroundy/Shutterstock
Foto: Backgroundy/Shutterstock

A kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS), slede ih stambeni krediti sa 38 odsto.

"U periodu od 2016. do 2020, gotovinski krediti su u proseku beležili godišnji rast od oko 65 milijardi dinara, odnosno oko 20 odsto u proseku godišnje", navodi se na sajtu NBS, u odgovoru na pitanje medija, a dodaje se da su rastu tražnje stanovništva za ukupnim kreditima, pa i gotovinskim, svakako doprinosili i povoljniji uslovi finansiranja, koji su velikim delom rezultat i ublažavanja monetarne politike NBS.

Rata za kredit povoljnija od kirije: Jedina prepreka - učešće, ali i za to ima rešenja

Takođe, ističu da interesovanju stanovništva za gotovinskim kreditima doprinosi i relativno brza i jednostavna procedura odobravanja u poređenju sa ostalim vrstama kredita.

"Međutim, bitno je naglasiti da više od dve godine postoji trend ubrzanog rasta stambenih kredita, koji je u septembru iznosio 16,4 odsto međugodišnje, što je gotovo dvostruko brži rast u odnosu na rast gotovinskih kredita (8,8 odsto međugodišnje). Ako bi se takva tendencija nastavila i u narednom periodu, možemo očekivati dalji rast učešća stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništva i približavanje gotovinskim kreditima, pri čemu rast ukupne kreditne aktivnosti smatrano održivim i u skladu s rastom ekonomske aktivnosti", dodali su iz NBS.

"Sada je trenutak, krediti nikad povoljniji" VIDEO

Još ističu da rastru tražnje za stambenim kreditiam, pored povoljnih uslova finansiranja, doprinose i rast raspoloživog dohotka građana, veća ponuda stanova, kao i donete mere NBS kojima se podržava održivo kreditiranje - ublaženi su zahtevi u pogledu stepena završenosti nekretnine, smanjeno je minimalno učešće za kupovinu prvog stana...

"Takođe, u prilog rastu stambenih kredita govore i rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti, koji pokazuju da banke očekuju nastavak pozitivnih kretanja na tržištu stambenih kredita, kao i dalji rast tražnje za njima u narednom periodu", zaključuju iz Narodne banke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.