"Gas bi trebalo da poskupi 11 odsto i to od 1. januara"

Vršilac dužnosti direktora Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je danas da po računici tog preduzeća gas bi trebalo da poskupi 11 odsto i to od 1. januara.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.11.2022.

10:04

Foto: B92.net/R. J.

"Prema internoj računici Srbijagasa taj energent bi u Srbiji trebalo da poskupi 11 odsto i to bi važilo od 1. januara 2023. godine. To će i dalje biti skoro najniža cena u Evropi koju bi i dalje subvencionisala država", rekao je Bajatović za televizuju Hepi.

Dodao je da je to poskupljenje potrebno da bi Srbijagas bio likvidan i da bi mogao da dobija kredite, a neophodno je i zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom koji će tražiti poskupljenje i gasa i struje.

Bajatović je rekao da povećanje cena struje i gasa neće biti veliko već tako da i onaj ko ima minimalnu zaradu može platiti taj račun i račun za komunalije.

Zalihe gasa koje su do sada obezbeđene u skladištima su, prema njegovim rečima, plaćene zahvaljujući likvidnosti budžeta.

Srbija je, kako je rekao, obezbedila još dve milijarde kubika gasa od Rusije po naftnoj formuli, a 1,2 milijarde kubika iz drugih izvora.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da je potrošnja struje u Srbiji neverovatna za ovako lepe dane, kao i da smo počeli da trošimo rezerve gasa.

"Nas gasne elektrane sada spasavaju, zahvaljujući panonskim elektranama mi možemo da prezimimo. Inače, na osnovu uglja i hidroelektrana ne bismo mogli da prezimimo", kazao je juče Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: