Erikson i Telekom uvode 3G mrežu

Švedska kompanija Erikson i Telekom Srbija potpisali su ugovor o isporuci i uvođenju 3G mreže na srpskom tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2006.

18:48

Default images

Ova 3G mreža sa HSPA funkcijom, koja omogućava internet velike brzine preko mobilnog telefona, će biti vezana na postojeću mrežu Telekoma, koju je takođe isporučila švedska kompanija.

Telekom Srbija će biti prvi operater koji uvodi 3G mrežu u komercijalnu upotrebu u Srbiji i biće u stanju da ponudi napredne multimedijalne i mobilne širokopojasne usluge na tržištu Srbije.

Ugovor je rezultat Eriksonovog uspešnog testiranja 3G mreže u Srbiji i isporuka će početi odmah. Inače, od oktobra 2006. godine Erikson snabdeva 30 komercijalno pokrenutih HSPA mreža širom sveta.

Telekom Srbija ima udeo na tržištu mobilne telefonije Srbije od 59 odsto i pokriva 87 odsto teritorije bez Kosova. Usluge rominga obezbeđuje u više od sto zemalja i u oko 220 mreža stranih mobilnih operatera.

Tender za drugog operatera na Kosovu

Ministarstvo saobraćaja, pošta i telekomunikacija Kosova objaviće tender za drugog operatera mobilne telefonije na Kosovu, potvrdio je portparol ministarstva Šefki Ukaj.

Vlada Kosova je putem međunarodnog tendera izabrala švedsku konsultansku firmu Stela Con za savetnika u licitaciji za mobilnu telelfoniju.

Ovo će biti drugi tender za drugog operatera. Prvi je objavljen i poništen tokom 2004 godine, kada je kosovsko-slovenačka korporacija Mobikos Mobitel proglašena za pobednika na licitaciji, ali je tadašnji šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen poništio licitaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: