Vesti -

Eksponat ili na šine: Ponovo kreće Titov Plavi voz?

Ministarstvo saobraćaja objavilo je javni poziv za tehničku pomoć Srbijavozu pri donošenju odluke o budućoj upotrebi Plavog voza.

Izvor: eKapija/B.P.
Podeli
Ilustracija, foto: Shutterstock/Martyn Jandula
Ilustracija, foto: Shutterstock/Martyn Jandula

Kako je navedeno u tenderu, posao će se finansirati iz zajmova koje je Srbija dobila od IBRD-a i Francuske agencije za razvoj, za modernizaciju železničkog sektora.

Predmet tehničke pomoći je identifikovanje rešenja za povećanje komercijalizacije Plavog voza i finansijske konsultacije za njegovo dovođenje u stanje za upotrebu.

Zadatak konsultanta je, kako se ističe, da na osnovu iskustva i najbolje moguće svetske prakse korišćenje reprezentativnih istorijskih vozova, i u cilju ostvarivanja prihoda za Srbijavoz analizira moguća rešenja za buduću upotrebu Plavog voza.

Jedno od njih podrazumeva prestanak kretanja voza i njegovo korišćenje kao ozložbenog eksponata, u svrhe brendiranja i slično, dok bi drugo uključivalo kretanje Plavog voza i analizu moguće upotrebe (npr. iznajmljivanje cele ili dela kompozicije Plavog voza za proslave u pokretu, i predlog trase kojom bi Plavi voz mogao da saobraća kontinuirano kao turistička atrakcija).

Javni poziv za iskazivanje interesa otvoren je do 15. juna.

Istorija

Kako podseća Ekapija, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito je sa Plavim vozom prešao oko 600.000 kilometara u zemlji i inostranstvu za 35 godina i u njemu ugostio 60 najviših državnika i državnih delegacija sveta. Među njima su bili i britanska kraljica Elizabeta II, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, predsednik Sovjetskog Saveza Leonid Brežnjev, predsednik Egipta Gamal Naser, predsednik Indije Džavaharlal Nehru, predsednik Alžira Ibn Bela, car Etiopije Haile Selasije, predsednik Libije Muamer el Gadafi i mnogi drugi.

Na svom poslednjem putovanju, Josip Broz Tito je Plavim vozom prevezen iz Ljubljane u Beograd 5. maja 1980. da bi bio sahranjen u "Kući cveća".

Posle Titove smrti Plavi voz je u par prilika bio korišćen za potrebe državnih organa SFRJ, a od 2004. godine je prvi put otvoren za širu javnost, postavši muzejsko-turistički voz koji koji se može zakupiti u komercijalne svrhe.

I posle 60 godina upotrebe, unutrašnjost Plavog voza koji je izgrađen 1959. u fabrici vagona Goša u Smederevskoj Palanci ostala je autentična, ali su od jula 2020. svi vagoni iz kompozicije van saobraćaja, jer im je istekao period redovnog održavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.