"Država izdvojila 60 milijardi za povećanje subvencija poljoprivrednicima"

Država je izdvojila skoro 60 milijardi dinara za povećanje subvencija poljoprivrednicima, rekla je Jelena Tanasković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.03.2023.

12:09

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je država izdvojila skoro 60 milijardi dinara za povećanje subvencija poljoprivrednicima u skadu sa izmenjenom Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu.

"Uredbom Vlade od 16. marta subvencije za mleko će se povećati sa 10 na 15 dinara, po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, a za kupovinu steone junice 170.000 dinara", rekla je Tanasković.

Kako kaže, ukoliko se poljoprivrednici odluče da ostave žensko tele, onda dobijaju četiri puta po 25.000 dinara kvartalno dve godine. Kada se govori o svinjogojstvu ministarka kaže da je povećan iznos po grlu sa 15.000 na 18.000 dinara, a za nazimice sa 18.000 na 22.000 dinara.

Što se tiče subvencija po hektaru, ona je 6.000 dinara plus 3.000 dinara za gorivo, kaže Tanaskovićeva.

Ona je rekla da je ustanovljeno da ima viška mleka u prahu na zalihama i to onog trenutka kada je premijerka sazvala sastanak kome su prisutvovali primarni proizvođači, prerađivači i predstavnici trgovinskih lanaca.

"Došli smo do zaključka da su konditori na našem tržištu veliki potrošači mleka u prahu, te smo subvencionisali kupovinu mleka u prahu naših poljoprivrednih proizvođača", kaže Tanaskovićeva.

Ideja je da ne dođe do obaranja cene, a da se mleko preradi i proda konditorima, kaže ministarka, i dodaje da prema procenama viška mleka u prahu na zalihama ima između 15 i 20 miliona litara.

Vlada Srbije donela je uredbu kojom je utvrđena interventna mera podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu domaćeg porekla od 710 dinara po kilogramu, dok ukupna vrednost državne podrške iznosi 500 miliona dinara.

U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navedeno je da se mera utvrđuje radi efikasnog i pravovremenog sprečavanja, odnosno otklanjanja tržišnih poremećaja prouzrokovanih događajima i okolnostima koji su doveli, odnosno prete da dovedu do poremećaja na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

6 h

Podeli: