Srbija

Subota, 06.01.2024.

12:15

Direktor EPS-a o ceni struje u 2024. godini

Elektroprivreda Srbije je prošle godine postigla dobit koja će premašiti 90 milijardi dinara, a što se tiče cene struje ona ove godine neće biti povećavana.

Izvor: Tanjug

Direktor EPS-a o ceni struje u 2024. godini
Ilustracija: Depositphotos/Alan

To je izjavio za Tanjug generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković.

Ovakav rezultat u EPS-u ocenjuju kao posledicu dobrih poslovnih odluka, poboljšanja upravljanja, boljeg planiranja i realizacije zacrtanih ciljeva, a značajan doprinos dala je trgovina strujom, kao i dobra hidrologija.

"Osim finansijskih, postigli smo i dobre energetske rezultate, procenjujemo da smo energetski na nivou od 34 teravat sata, proizvodnja iz hidrosektora je izuzetna, o čemu svedoči i proizvodnja hidroelektrane "Đerdap" koja u proteklih mesec dana daje gotovo četvrtinu električne energije koju proizvodi EPS", rekao je on.

Podaci EPS-a pokazuju da su hidroelektrane u Srbiji prošle godine proizvele 34 odsto više električne energije nego 2022, što je skoro 12 odsto više od plana, i da je udeo hidro energije u ukupnoj proizvodnji dostigao 36 procenata. EPS je prošlu godinu, prema rečima direktora Živkovića, završio sa punim deponijama uglja, na kojima je oko 2,3 miliona tona, kao i sa punim akumulacijama.

To im, dodao je, stvara uslove da u narednom periodu nastave sa planiranim investicijama, a finalizacija novog termobloka Kostolac B3, instalisane snage 350 MW biće prvi zadatak u ovoj godini. Energetski radovi su završeni, probe sistema se privode kraju, a sledeći korak je sinhronizacija na mrežu.

"Što se tiče obnovljivih izvora, radi se na izgradnji vetroparka Kostolac i solarne elektrane u Kostolcu Petka, zatim na pripremnim radovima i izgradnji saobraćajnica i iskopavanju temelja za buduće vetroelektrane", rekao je sagovornik Tanjuga.

Vetropark "Kostolac" i solarna elektrana "Petka" trebalo bi da na mreži budu do kraja ove godine. Paralelno će se raditi i na pripremi za reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica", očekuje se da se u najskorije vreme obezbedi izvor finansiranja od japanskih partnera i stvore uslove za početak izgradnje ovog skupog projekta. Boljem poslovanju i većoj konkurentnosti preduzeća u narednom periodu trebalo bi da doprinese i statusna transformacija koju je EPS doživeo prošle godine.

"Kompanija je iz javnog preduzeća prešla u akcionarsko društvo. To je novi vid poslovanja sa novim nadzornim odborom, novim funkcijama izvršnog odbora. Ona je nametnula izazov kompaniji da mora da bude konkurentnija na tržištu", rekao je Živković i dodao da bi plan transformacije trebalo da bude završen do maja.

U tom smislu već su donete i određene poslovne odluke čiji se rezultati vide a proces se, prema rečima sagovornika Tanjuga, nastavlja kroz dalju transformaciju kompanije, pravcem zelene energije, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine.

"To nameće i druge teme kao što su cirkularna ekonomija i veštačka inteligencija. Pred nama je srednjoročni period transformacije kako bi EPS bio tamo gde i treba da bude, dakle uspešna evropska elektroprivreda", naglasio je on.

Kada je reč o poskupljenju električne energije, proteklih meseci je više puta rečeno da struja ove godine neće poskupeti, a Živković potvrđuje da građani mogu biti mirni jer se poskupljene ne očekuje, što je dogovoreno i sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

7 h

Podeli: