Biz - B92.net

Auto-put do Crne Gore sve bliži; Kako napreduju druge ključne deonice?

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je sa američkim partnerima dogovoren Jadransko-jonski put, a sa EU završetak auto-puta Bar-Boljare.

Izvor: Blic, B92.net
Podeli
Foto: Stockr/Shutterstock
Foto: Stockr/Shutterstock

"Ključni zaključci su: auto-put Podgorica - Boljare u dogovoru sa Srbijom biće završen verovatno do decembra 2027. godine", rekao je Krivokapić na današnjoj konferenciji, preneli su crnogorski mediji.

Podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će se, kada deonica od Požege do Boljara bude završena, od Beograda do granice sa Crnom Gorom stizati za dva sata i 15 minuta.

A koji su još infrastrukturni projekti aktuelni u našoj zemlji?

U Srbiji se trenutno projektuje i gradi 1.300 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. Da je ulaganje u kapitalne investicije strategija države, potvrđuje i to što je budžetom za 2022. godinu za ove namene predviđeno izdvajanje od 486 milijardi dinara, 86 više nego ove godine.

To praktično znači da izdvajanje novca za kapitalne projekte ostaje i dalje stub razvoja srpske ekonomije, što je i definisano Programom 2020-2025. Stručnjaci ovakvo opredeljenje pozdravljaju ali upozoravaju da dosadašnja praksa vezana za kašnjenje u realizaciji nekih infrastrukturnih objekata mora da se prevaziđe jer u suprotnom definisani rokovi mogu da ostanu mrtvo slovo na papiru.

Na takvu praksu upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je izneo podatak da je do juna meseca ove godine, od 410 milijardi dinara predviđenih za kapitalne investicije, samo 28 posto povučeno.

Vučić objavio video-snimak: "Ovo će biti pravo remek-delo"

U Ministarstvu građevinarstva za Blic Biznis kažu da njihovi projekti se realizuju u skladu sa predviđenom dinamikom.

"Od 2012. godine izgrađeno je ukupno oko 350 kilometara auto-puteva. U ovom trenutku se projektuje i gradi sveukupno oko 1.300 kilometara auto-puta i brzih saobraćajnica. Poslednjih godina vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu iznosi oko 23 milijarde evra", navode u Ministarstvu građevinarstva za Blic Biznis.

Moravski koridor: Deonica Pojate – Preljina, 110 kilometara

Procenjena vrednost projekta je 943 miliona evra i planirano je da se završi do 2023. godine.

Na projektu se radi u tri smene i angažovano je oko 1.900 radnika i 800 jedinica mehanizacije.

Počeli radovi; "Nastavljamo sa investicijama" FOTO

Auto-put Miloš Veliki: Deonica Preljina – Požega, 30.9 kilometara

Procenjena vrednost je 450 miliona evra. Radovi se izvode na Potezu 1 (tunel Laz), Potezu 2 (tunel Munjino brdo) i Potezu 3 (trasa auto-puta). Tokom septembra i oktobra počelo je probno asfaltiranje trase.

Foto: Depositphotos, mrak.hr
Foto: Depositphotos, mrak.hr

U januaru je planiran završetak deonice od petlje Preljina do petlje Pakovraće, a krajem 2022. godine planirano je otvaranje cele deonice. Ovaj potez će spojiti Кruševac sa Кraljevom i Čačkom. Pored auto-puta, projekat obuhvata i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka.

Fruškogorski koridor: Deonica Novi Sad - Ruma, 47,7 kilometara

Procenjena vrednost je 606 miliona evra i ovaj koridor bi trebalo da se završi za tri godine.

Deonicu nazivaju auto-putem – vodi ih do "zlatne koke"; placevi i kuće nikad skuplji FOTO

On je definisan i kao važan ekološki projekat jer probijanjem dva tunela od 3,5 kilometara trebalo bi da se zaštiti životna sredina u nacionalnom parku jer preko Iriškog venca više neće ići motorna vozila. Do kraja godine planiran početak radova na mostu preko Dunava.

Brza saobraćajnica Ruma - Šabac – Loznica, 77 kilometara

Autoput Ruma – Šabac je dužine 22 kilometra, a deonica Šabac – Loznica, koja će biti izgrađena u profilu brze saobraćajnice, je 55 kilometara. Planirana je izgradnja ukupno 56 objekata od čega 54 mosta i 2 petlje.

"Ovo je od vitalnog interesa za opstanak istočne Srbije" VIDEO

Ugovorena cena radova je 467,5 miliona evra, a radove izvodi azerbejdžanska kompanija Azvirt sa domaćim podizvođačima. Izgradnja brze saobraćajnice od Beograda do Šapca će se voziti manje od 40 minuta.

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, angažovano je oko 300 ljudi i 128 jedinica mehanizacije. Radovi na mostu preko Save završeni su 50 odsto, a nadležni najavljuju da će radova na mostu biti završeni čak 6 meseci pre ugovorenog roka.

Foto: Tricky_Shark/Shutterstock
Foto: Tricky_Shark/Shutterstock

Autoput Кuzmin - Sremska Rača sa mostom preko reke Save, 18 kilometara

Vrednost investicije je 220 miliona evra. Beograd - Sarajevo prvi je auto-put koji će direktno povezati Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku.

Korona od srpskog mesta napravila "destinaciju broj 1"; sada se gradi i važna saobraćajnica

U okviru izgradnje ovog auto-puta je i izgradnja mosta na Savi u Sremskoj Rači, ukupne dužine 1.310 metara.

U julu su potpisani i Sporazumi o graničnim prelazima sa Savetom Ministara Bosne i Hercegovine čime su u potpunosti precizirani granični prelazi.

Brza saobraćajnica Iverak – Lajkovac

Na trasi će se nalaziti 25 objekata, jedna petlja i 19 mostova, a brza saobraćajnica imaće po dve trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

"Radimo više puteva nego ikad u srpskoj istoriji" VIDEO

Ova saobraćajnica će krak auto-puta Miloš Veliki produžiti do Valjeva.

U toku su intenzivni radovi na tri deonice Iverak – Lajkovac. Imaće 19 mostova, a projektom je predviđeno i uređenje toka reke Кolubare čime ćemo zaustaviti plavljenje u ovom delu Srbije.

Obilaznica oko Beograda

Završena je deonica od Ostružnice do petlje Orlovača na obilaznici oko Beograda nakon više od 30 godina. Ova deonica u dužini od 7,7 kilometara ima dva tunela i bila je jako zahtevna za izgradnju.

Još jedan kružni tok; "Da svaki čovek dobije asfalt do svoje kuće" FOTO

Ove godine, šest meseci pre ugovornog roka u saobraćaj je pušten sektor 4 obilaznice oko Beograda čiji se završetak čekao godinama.

Otvoreni su radovi na deonici autoputa Miloš Veliki – Novi Beograd – Surčin 31. marta 2021 godine. Na projektu Novi – Beograd Surčin otvoreni su radovi prema petlji Surčin i budućem Nacionalnom Stadionu a na pod-deonici 1 od Niša ka Pločniku radovi će početi u novembru.

Autoput E-80 Niš-Merdare, preko Prištine

Povezuje Srbiju sa albanskom obalom, i predstavljaće vezu Кoridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje-Priština) i Rutom 2b (Sarajevo-Podgorica-Vlora). Cilj projekta je pored bolje regionalne povezanosti i ušteda u vremenu putovanja, operativnim troškovima putovanja i povećanje bezbednosti.

Foto: PhysioDave/Shutterstock
Foto: PhysioDave/Shutterstock

Brze pruge

Tokom leta počelo je testiranje ovog dela brze pruge. Dinamička testiranja završene pruge od Beograda do Novog Sada planirana su u januaru i početkom februara 2022. Godine. Prvi brzi voz Štadler Кis stigao je 28. oktobra, sledi isporuka još 2 u narednom periodu.

U toku je i izgradnja i rekonsturkcija brze pruge Beograd-Niš, vrednost investicije 1,8 milijardi evra, od toga donacija Evropske Unije je oko 700 miliona evra.

Potpisano: Uskoro besplatan internet i mobilna aplikacija za kupovinu karata u srpskim vozovima

Projekat treba da obezbedi brzinu do 200 km/h, na više od 50% od deonice kao i rekonstrukciju stanica i stajališta, ugradnju savremenih sistema signalizacije i upravljanja saobraćajem.Ova investicija obuhvata i obnovu deonica Beogradskog i Niškog železničkog čvora.

Rekonstrukcija i modernizacija pruge Subotica – Horgoš – Državna granica u dužini od 26.6 km, vrednost investicije je 87 miliona evra

Zvaničan rok za završetak radova 10. novembar 2022. ali je je izvođač najavio da će radovi biti završeni u leto 2022.Nakon rekonstrukcije, pruga će biti jednokolosečna, elektrificirana i osposobljena za brzine do 120 km/h a donji stroj pruge biće rekonstruisan za brzine do 160 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.