Srbija

Petak, 25.11.2022.

10:00

Advokatska kancelarija Gecić Law i ove godine nominovana za "The Lawyer" nagrade

"Naši pravni saveti na konkretan način doprinose poslovanju naših klijenata".

Izvor: B92.net

Advokatska kancelarija Gecić Law i ove godine nominovana za
Bogdan Geciæ | Foto: Zoran Petroviæ

„Za inovaciju je potrebno stalno učiti i otkrivati nove oblasti i usluge koje odgovaraju modernom dobu i realnim potrebama klijenata i privrede. Teme koje su danas značajne do pre nekoliko godina nisu ni postojale. Ono po čemu se razlikuje naš rad je to što pravnu situaciju sagledavamo iz više uglova, uključujući i primenjivost prava EU u kontekstu međunarodne trgovine, koje se u regionu sprovodi kroz Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, što nije uobičajena praksa ostalih kancelarija na lokalnim tržištima“, kažu za B92 iz Advokatske kancelarije Gecić Law koja je i ove godine nominovana za „The Lawyer“ nagradu, jednu od najprestižnijih na evropskom kontinentu i to u čak četiri kategorije.

Ovim povodom razgovarali smo sa Bogdanom Gecićem, osnivačem i partnerom i Ognjenom Colićem, partnerom iz kancelarije Gecić Law.

Zašto je u advokaturi važna nagrada „The Lawyer“ i zbog čega su nominacije ove godine posebno značajne?

Bogdan Gecić: Prestižni magazin „The Lawyer“, iz Londona, svake godine već više od decenije dodeljuje nagrade za najbolje advokatske firme u Evropi. One se dodeljuju za različite kategorije i oblasti prava. Članove žirija čini više od 60 top pravnih menadžera, globalnih direktora i vrhunskih pravnih stručnjaka iz najvećih svetskih kompanija kao što su Pfizer, Shell, Nestlé, British Airways, Mitsubishi i mnoge druge. Kriterijumi za dodelu nagrada su inovativnost, konkretni rezultati na predmetima, društveno odgovorno poslovanje i vrednosti za koje se kancelarija zalaže. Nominovani smo u čak četiri kategorije, što nije pošlo za rukom nikome u širem regionu. Ponosni smo što naša kancelarija stoji rame uz rame sa globalnim gigantima, kao što su kancelarije Skadden, Bird & Bird, Latham & Watkins. Da razumete koliko je ovo značajno - svaka od pomenutih kancelarija broji više hiljada advokata i profesionalaca, i poseduje neograničene resurse. Mi smo s njima u top pet, u svakoj kategoriji, a govorimo o najsloženijim pravnim oblastima, kao što su pravo konkurencije, rešavanja sporova i korporativno pravo, na nivou cele Evrope.
Ognjen Coliæ | Foto: Branko Starèeviæ
Između ostalog, nominovani ste i za nagradu u oblasti korporativnog prava. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ognjen Colić: Korporativno pravo kao što sama reč kaže, je osnova privrednog poslovanja i abeceda svega što svi privredni advokati rade. Mi se šalimo u firmi, ali ja uvek kažem da smo mi početak i kraj, a ostali samo nadogradnja. Ovo je veoma široka i kompleksna oblast prava koja zapravo tretira sva pravna pitanja koja se mogu javiti kroz čitav životni ciklus jedne kompanije, od njenog osnivanja do okončanja poslovanja. Ona je od presudnog značaja za razvoj privrede u regionu, jer obuhvata i savetovanje u vezi sa investiranjem u Srbiju i regionu, a poznato je da su tržišta jugoistočne Evrope veoma interesantna za različite vidove ulaganja. Savetujemo domaće i međunarodne klijente u značajnim transakcijama, kao što su spajanja i preuzimanja, privatizacije, zajednička ulaganja i strateške investicije u brojnim sektorima. Za nas je veoma važno da klijentima pružimo stručne pravne savete, ali i da time na opipljiv način doprinesemo njihovom poslovanju, ostvarenju poslovnih prioriteta i ciljeva. Za takav individualni pristup svakom klijentu potrebno je temeljno poznavanje privrednih kretanja i poslovnih procesa u različitim industrijskim sektorima, što nam zaista daje veliku prednost. Naš tim zastupa i savetuje klijente u različitim grana privrede, a posebno bismo istakli bankarstvo i finansijske usluge, rudarstvo i energetiku, obnovljive izvore i zelenu agendu, telekomunikacije i informacione tehnologije, medije, vazduhoplovstvo, farmaciju, i nekretnine.

Jedan od kriterijuma za dodelu nagrada je inovativnost. Možete li nam reći u čemu se ona ogleda kod vas?

Bogdan Gecić: Otkada smo osnovali kancelariju, želja nam je bila da razbijemo zastarele kalupe koji su vladali u našoj privrednoj advokaturi i da se okrenemo inovativnosti kako u rešenjima koje nudimo našim klijentima, tako i u shvatanju same profesije. Mislim da je i tu obrazovanje članova našeg tima odigralo značajnu ulogu jer je većina advokata u kancelariji školovana, pa i stekla deo radnog iskustva, na Zapadu, odnosno inostranstvu. Ujedinila nas je želja da naš rad postane što sličniji onome što smo tamo videli, naučili i iskusili. Za inovaciju je potrebno stalno učiti i otkrivati nove oblasti i usluge koje odgovaraju modernom dobu i realnim potrebama klijenata i privrede.

Koje su to nove oblasti koje biste istakli?

Ognjen Colić: Danas smo veoma aktivni u oblastima koje se tiču zelene agende i digitalne imovine, gde naše klijente u zemlji i regionu upravo savetujemo o najnovijim zakonima EU, kako se njihova primena može odraziti na njihovo poslovanje, kao i šta je potrebno da preduzmu da bi se prilagodili. Primer je i zakonodavstvo EU koje nastaje kao odgovor na klimatske promene sa kojima se suočavamo, čija će primena izazvati značajan uticaj na poslovanje u našem regionu. Savetujemo klijente u najznačajnijim projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, a u saradnji sa brojnim akterima, aktivni smo u pronalaženju optimalnih pravnih rešenja za zemlje regiona kod primene takozvane „carine na uvoz Co2“, ili CBAM, za koju se EU priprema. U istom duhu smo, kao prva nezavisna advokatska kancelarija u regionu, pre više od godinu dana osnovali novu pravnu oblast ESG (Environmental, Social, Governance). To je širok spektar standarda u oblastima koje će odrediti razvoj biznisa uopšte u godinama koje su pred nama. Dakle, naša dodata vrednost se ogleda u težnji da klijentima pružimo novu perspektivu i alternativna rešenja za najnovije potrebe njihovog biznisa. Na ovaj način gradimo poverenje i dugoročne odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razdor u EU: Brisel i Pariz na ivici sukoba

Pariz i Brisel će se verovatno sukobiti oko napora da se francuski troškovi dovedu u sklad sa pravilima EU, jer politička previranja u drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije prete da odlože napredak u smanjenju "prekomernih" budžetskih deficita.

14:32

17.7.2024.

1 d

Podeli: