Uskoro serijska proizvodnja terenskog vozila Zastava, zainteresovani i inostrani kupci FOTO

Beograd -- U toku je priprema serijske proizvodnje novog terenskog vozila, što će osim koristi od prodaje, doneti i otvaranje radnih mesta, navelo je Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

"U nameri da Vojska Srbije u tehnološkom smislu ne zaostaje ni za jednom drugom armijom u našem okruženju, a sa ciljem da se na prvom mestu oprema domaćim proizvodima koja su plod domaće pameti i onime što naša odbrambena industrija sama može da sprovede, vozilo Zastava NTV je tokom decembra 2019. godine uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, a početkom januara 2020. godine započeta je i izrada nulte serije", navodi se na sajtu Ministarstva.

Za vozilo, kako u vojnoj tako i u civilnoj varijanti, postoji interesovanje inostranih kupaca.

Terensko vozilo Zastava Tervo 1,4t 4x4 (NTV) domaće je vozilo savremenog koncepta, "četiri puta četiri", sa nezavisnim oslanjanjem i automatskim menjačem, koji u kombinaciji sa razvodnikom pogona i modernim motorom daju optimalne vučno-dinamičke karakteristike i respektivno ponašanje u različitim terenskim uslovima.

Ovo vozilo je tokom decembra 2019. godine uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, a početkom januara 2020. godine započeta je izrada nulte serije u verzijama 1+2 TERETNI i 1+8 КOMBI.

Foto: Ministarsvo odbrane
Foto: Ministarsvo odbrane

U vozila Zastava Tervo 1,4t 4x4 (NTV) ugrađen je četvorotaktni, turbo-dizel motor sa ''common rail'' CUMMINS motorom, radne zapremine 3760 cm3, nominalne snage 125 kW (170 КS) i maksimalnog obrtnog momenta 600 Nm.

Motor koristi euro-dizel gorivo, sa prosečnom potrošnjom od 15-22 l/100 km, u zavisnosti od podloge i uslova opterećenja. Maksimalna brzina vozila je oko 100 km/h.

Deklarisana nosivost vozila je 1400 kg, ali maksimalne karakteristike nosivosti izabranih mostova i pneumatika omogućavaju određenu rezervu nosivosti, koja može biti iskorišćena za povećanje balističke zaštite vozila, ugradnjom dodatnog oklopa ili ugradnjom dodatnog naoružanja.

Vozila iz familije Zastava Tervo 1,4t 4x4 (NTV) mogu uspešno da zamene zastarela vozila voznog parka Vojske Srbije, koja imaju sličnu deklarisanu nosivost, pre svega vozila kojima su istekli resursi i koji imaju problem kod održavanja zbog nemogućnosti obezbeđenja rezervnih delova.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Terenska ispitivanja novog terenskog vozila (NTV) sprovedena su u drugoj polovini 2019. godine u organizaciji Vojnotehničkog instituta i sa učešćem predstavnika Tehničkog opitnog centra (TOC), proizvođača vozila Zastava Tervo-Кragujevac i predstavnika proizvođača motora i menjača.

Tom prilikom je izvršena provera funkcionalne i pogonske sigurnosti prototipova vozila NTV, namenjenih za prevoz tereta i lica.

Ispitivanja su vršena pri intezivnoj vožnji u terenskim uslovima po ispresecanoj ledini Deliblatske peščare i vrlo zahtevnim terenima Zlatibora i Fruške Gore, koje odlikuje planinski i brdski makadam. Svaki od ovih terena ponaosob je zadavao različit karakter opterećenja nosećim strukturama prototipova, pri čemu je sagledavano i analizirano dinamičko ponašanje vozila u celini.

strana 1 od 169 idi na stranu