Kreditni rejting Srbije ostaje nepromenjen uprkos pandemiji

Beograd -- Agencija Fič rejtings potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Instagram/SinisaMali
Foto:Instagram/SinisaMali

Kako je agencija ocenila, dobro izbalansiran budžet za 2020. godinu, fiskalna disciplina Vlade Republike Srbije i visina depozita, pružaju dovoljno fiskalnog prostora za postkrizno reagovanje, navodi se u saopštenju.

Agencija Fič posebno ističe da je rast investicionih ulaganja nadmašio očekivanja u četvrtom kvartalu 2019. godine, kao i da je taj trend nastavljen i u 2020. godini.

Rejting Republike Srbije je otporniji na šok izazvan koronavirusom zahvaljujući tome što je, kako se navodi, uticaj turizma na ekonomiju mali, povećanim deviznim rezervama, pozitivnim uticajima nižih cena energije i umerenom učešću nerezidenata u javnom dugu.

Takođe, dobro je i to da je inflacija u februaru ostala niska i stabilna na nivou od 1,9 odsto, kaže se u saopštenju i dodaje da još jedan dobar pokazatelj jeste rast deviznih rezervi Srbije, koje su za poslednjih godinu dana povećane za više od dve milijarde evra.

Naime, devizne rezerve povećane su sa 11,4 milijardi evra, koliko su iznosile u februaru 2019. godine, na 13,5 milijardi evra, koliko su iznosile na kraju februara 2020. godine.

"Izuzetno pozitivno se ocenjuje značajan i konstantan pad učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu. Koliko je to smanjenje značajno, Agencija potkrepljuje i činjenicom da učešće duga opšte države u BDP-u u poslednjih nekoliko godina beleži pad za čak 18,3 odsto procentnih poena - sa 71,2 odsto na kraju 2015. godine na 52,9 procenata na kraju 2019 godine", navodi se u samoštenju Ministarstva.

U izveštaju se konstantuje i da je značajan napredak postignut u unapređenju poreske administracije i upravljanju javnim finansijama.

Agencija pozitivno ocenjuje, kažu nadležni, i jačanje bankarskog sektora.

Udeo problematičnih kredita (NPL) smanjen je na 4,1 odsto na kraju decembra 2019. godine, u odnosu na oko 5,7 procenata koliko je iznosio na kraju 2018. godine.

Prema proceni agecije Fič očekuje se da će rast BDP-a u 2021. godini iznositi 5,8 odsto, što je za 2,2 procentna poena više od prethodne prognoze, a zahvaljujući očekivanom rastu investicija, oporavku privatne potrošnje, poboljšanju uslova na tržištu rada i oporavaku tražnje, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Zahvaljujući merama fiskalne discipline Vlade Republike Srbije, kao i merama fiskalne konsolidacije, agencija Fič ocenjuje da će deficit opšte države u 2021. godini iznositi 0,3 odsto BDP-a", prenosi Ministarstvo finansija.

Posebno se ističe i posvećenost Vlade Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike, kao i uspešno sprovođenje mera strukturnih reformi, što agencija navodi, kažu u ministarstvu, kao ključne faktore za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu