Stiže nova turska kompanija, zapošljava 2.500 ljudi

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič najavio je da će uskoro biti otvorena turska fabrika u Srbiji, koja će zapošljavati 2.500 ljudi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Balkan Textile
Foto: Balkan Textile

Bilgič je na otvaranju Sajma tekstila "Balkan Textile 2019" na beogradskom sajmu kazao da će prilikom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (u maju) biti otvorena tekstilna fabrika turskog investitora u Kraljevu koja će omogućiti zapošljavanje 2.500 ljudi.

On je naveo da turski investitori u tekstilnu industriju već zapošljavaju 5.000 ljudi. Investicije turskih ulagača u Srbiju, prema njegovim rečima, do sada ukupno iznose 250 miliona evra.

Prema Bigličovim rečima, u 2018. trgovinska razmena Srbije i Turske je iznosila 1,2 milijarde dolara, od čega 50 miliona otpada na sektor tekstila, što je rast od 12 odsto.

On je kazao da se taj sajam održava šesti put i da je svake godine sve više izlagača, najviše iz Turske ali i drugih zemalja, a prošle godine je na njemu bilo 3.000 posetilaca iz Srbije ali i celog regiona. Ocenio je da je jako značajan za trgovinske odnose dve zemlje.

Potpredsednik srpske vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će u narednih nekoliko meseci biti otvorena još jedna turska fabrika tekstila u Malom Zvorniku, a da se pregovara sa još dve.

Ljajić je rekao da u Srbiji ima 29 fabrika tekstila čiji su vlasnici iz Turske, a da je u poslednjih pet godina otvoreno 10 značajnih fabrika, od kojih su svega tri koristile subvencije koje država daje za pokretanje proizvodnje.

On je izrazio očekivanje da će neki od izlagača na Sajmu, koji će trajati do 2. marta, prepoznati prazninu na domaćem tržištu koja postoji u pogledu proizvodnje sirovina za tekstilnu industriju i odlučiti da investiraju u Srbiji.

Foto: Balkan Textile
Foto: Balkan Textile

Ljajić je rekao da se danas tekstilna industrija u Srbiji nalazi na stazama oporavka nakon sunovrata devedesetih godina prošlog veka i da u njoj radi oko 50.000 ljudi.

"To je daleko od standarda bivše Jugosalvije, kada je u njoj radilo 250.000 ljudi, a vrednost izvoza tekstilne robe bila pet milijardi dolara, ali smo na putu oporavka", kaže Ljajić.

Naveo je da je prošle godine vrednost izvoza tekstilne robe iznosio 812 miliona evra.

"U svakom slučaju ovaj sajam će predstavljati podstrek za dalji razvoj tog sektora", rekao je ministar.

Balkan Textile
Balkan Textile

Najveću pažnju posetilaca privukla je ogromna mašina namenjena za sečenje i polaganje tekstila, koja je potpuno automatizovana i proizvodi se u Srbiji, u preduzeću 3Latox u Petrovaradinu kod Novog Sada. Zamenica direktora firme Aneta Witkowska kaže da jedna takva mašina menja između 15 i 20 zaposlenih jer je za njen rad potrebno samo dva radnika. U potpunosti je napravljena u Srbiji, u firmi koja ima 40 zaposlenih direktno i još 100 radnika koji rade u firmama koje su njeni dobavljači. Ona navodi da je više firmi u Srbiji već nabavilo tu mašinu i da ima dosta onih koji bi je nabavili, ali je novac problem. Navodi da u ovom trenutku postoji potreba da se proizvodnja udvostruči, što bi značilo posao za još 40 radnika, među kojima i inženjera, čija je plata, kako navodi, oko 2.000 evra.

Na Sajmu tekstila učestvuje oko 50 izlagača, od kojih je 32 iz Turske, po osam je iz Srbije i Kine, a ima izlagača i iz Bugarske i Grčke.

Kako navode organizatori sajma, turska firma Meridyen Int’l Fair, razmišlja se da se sledeće godine sajam proširi i na deo koji bi se odnosio na modu, odeću i opremu za kuću a ne samo na tekstil i mašine, kako bi ponuda bila sveobuhvatnija i bolji efekat i za izlagače i za kupce.

Očekuje se svakako više izlagača jer je iz godine u godinu njihov broj sve veći, kao i veličina štandova. Uz to, tekstilna industrija je u Srbiji u ekspanziji a srpsko tržište je turskim kompanijama interesantno zbog blizine, što transport čini jeftinim, kao i zbog toga što oni na domaće tržište gledaju kao i na ulazak na tržište Evrope.

Takođe, kako navode, oni nikad i ne gledaju na Srbiju kao samo jednu zemlju već posmatraju ceo region u celini (Severna Makedonija, Bugarska, BiH, Crna Gora).

Jedan od izlagača, preduzeće Entex tekstil iz Novog Pazara prisutno je redovno na ovom sajmu i dolaze u potrazi za novim kupcima. Kako navode, već izvoze u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sloveniju, a posluju u prostorijama nekadašnjeg tekstilnog giganta "Raška" koje su kupili.

Nadaju se da će turski investitori otvoriti tekstilnu fabriku i u okolini Novog Pazara, što bi im veoma značilo, ali i dodaju da je veliki problem što nema dobrog puta i zbog toga takvog investitora još nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 269 idi na stranu