Sve teže otplaćujemo uzete kredite

Beograd -- Problem koji građani Srbije imaju sa otplatom dugova se ne smanjuje. Sve je više takozvanih problematičnih kredita.

Izvor: Beta
Podeli

Sa otplatom kredita posebno su pogođeni u privredi, dok je uvođenje privatnih izvršitelja pokazalo u kojoj meri ljudi u Srbiji nisu u stanju da redovno plaćaju dugove čak ni za komunalne usluge.

U ovom trenutku banke nisu u stanju da naplate 430 milijardi dinara što je 4,5 procentna poena više nego na početku godine. Zbog toga se u prodaji sve više nalaze stanovi i poslovni prostori koji su pripadali neredovnim platišama.

"Najveći broj oglasenih predmeta odnosi se na stambene objekte koje prodaju banke. Iako se radi o stambenim objektima najviše njih vodi poreklo iz poslovanja sa privredom. Konkretno za 2013. i 2014. godinu zabelezen je prosečni mesečni rast od par procenata, a zanimljivo je da ni u jednom trenutku u ove dve godine nije doslo do bitnijih oscialacija bilo da se rdi o povećanju ili smanjenju broja oglasa", kaže Ivan Manevski, sa portal "Doboš".

Najviše problema u otplati imaju privrednici koji su najpogođeniji krizom odnosno oni koji se bave građevinom, trgovinom i industrijskom preradom.

Zavisno od procene naplativosti duga, specijalizovane firme otkuplju kredite od banaka i za svega 20 odsto ukupne vrednosti potraživanja.

Dugove stanovništva banke ne smeju da prodaju ali sudeći, prema statistici Kreditnog biroa, nenaplativi krediti građana nisu toliko veliki problem.

Zaplena imovine koja, međutim, preti građanima koji neredovno izmiruju obaveze dolazi od privatnih izvršitelja koji odnedavno naplaćuju dugove za komunalne usluge.

"Kada se radi o stanovnistvu, izvršenje se najčešće radi nad pokretnostima - bilo da su to vozila ili mašine koje su bile uposlene u nekom privatnom biznisu", napominje Manevski.

Zaplena imovine je ipak krajnje rešenje. Ono što dužnike najčešće očekuje je automatski prenos dve trećine plate ili penzije direktno na račun poverioca.

strana 1 od 380 idi na stranu