Bez posla ostaje 20.000 ljudi

Beograd -- Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da će najmanje 20 do 30 odsto od ukupno 100.000 radnika preduzeća u restrukturiranju verovatno biti višak.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli

On je, gostujući na RTS-u, kazao da do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća, u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi i da će neminovno doći do smanjenja u tom sektoru, jer se ta preduzeća moraju postaviti na "zdrave noge".

"Za određeni broj radnika realno postoji radno mesto, a postoji deo radnika koji će, nažalost, izgubiti posao. Država priprema programe za te radnike, to je jedan paket na kome se radi", naveo je Radulović.

Glavna mera u tom procesu će biti konverzija dugovanja u kapital, a država će podneti najveći udarac, kazao je Radulović, dodajući da će takva "zdrava i čista" preduzeća biti primamljiva i investitorima, što će posledično dovesti do novog zapošljavanja.

On je ukazao i da Ministarstvo privrede ne planira da zadrži subvencije do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, dodajući da postoji problem sa dodeljivanim subvencijama, pošto je "kontrola gotovo nikakva".

Radulović je naglasio da će Ministarstvo ispuniti preuzete obaveze prema svim investitorima.

Bilo pretnji zbog ličnih karti

Radulović je izjavio i da je bilo pretnji zbog obaveze izrade ličnih karata preduzeća, i da se time sada bave drugi nadležni državni organi.

Bilo je svega, prvo su mislili da će ovo da prođe, rekao je ministar privrede, dodajući da je kada su videli da se insistira na tome, da se traži dopuna zbog nepotpunih podataka i non-stop vrši pritisak došlo i do pretnji.

Insistiramo na odgovornosti svih, posebno državnih službenika, kazao je Radulović RTS-u i poručio da "ne može dalje onako kako smo radili do sada".

On je rekao da je nedostavljanje ličnih karata preduzeća "vrhunac neodgovornosti", kako nadležnih u kompanijama, tako i Agenciji za privatizaciju.

"Frapantno je da nakon 10 godina, mi gotovo ništa ne znamo o njima i sad saznajemo u ovom procesu pravljenja ličnih karata", istakao je Radulović, dodajući da su svi dostavili lične karte, ali njihov kvalitet nije na odgovorajućem nivou.

"Neko ko uredno vodi knjigovodstvo, ne treba mu ni sedam dana da sastavi ličnu kartu", kazao je Radulović i ponovio da će oni koji ne sarađuju, biti smenjeni.

Fokus na domaćoj privredi

Ministar Radulović prisustvovao je večeras sastanku Slovenačkog poslovnog kluba, gde je izjavio da je fokus ekonomske politike Vlade Srbije i Ministarstva privrede na domaćoj privredi i poboljšanju uslova poslovanja.

"Domaća privreda su kompanije koje posluju u Srbiji, registrovane su u Srbiji, ovde zapošljavaju i plaćaju porez, bez obzira da li su u vlasništvu građana Srbije ili neke druge zemlje", rekao je Radulović.

On je ocenio da će, ukoliko poslovno okruženje bude povoljno za domaću privredu, to biti i najbolji podsticaj za strane investicije.

Radulović je rekao i da su četiri nova zakon - o radu, o planiranju i izgradnji, o stečaju i Zakon o privatizaciji - ključni za reforme, ekonomski rast, smanjenje deficita i za bolje poslovanje i da je cilj da oni budu usvojeni u skupštini u decembru.

strana 1 od 364 idi na stranu