Biz - B92.net

Vučić se sastao sa Micotakisom: "Evropa prolazi kroz jednu od najtežih energetskih kriza" FOTO

Sofija -- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je sa Micotakisom razgovarao o projektima i planovima za prevazilaženje energetske krize, ali i o evropskom putu Srbije i aktuelnoj situaciji u regionu.

Sagovornici su se saglasili da Evropa prolazi kroz jednu od najtežih energetskih kriza u istoriji i da zajednički projekti, poput izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Grčka, predstavljaju siguran način za stabilno snabdevanje ovim energentom.

Vučić je istakao da je za Srbiju, koja nastavlja da beleži snažan industrijski i ekonomski rast i stalan priliv stranih investicija uprkos globalnoj krizi, od ključnog značaja da obezbedi energetsku sigurnost za građane i privredu. U tom kontekstu, zajednička borba za energente predstavlja imperativ ne samo za zemlje regiona, već i za sve evropske zemlje koje su bez izuzetka pogođene negativnim efektima ove krize.

Vučić je zahvalio premijeru Micotakisu na podršci Grčke našoj zemlji u snabdevanju gasom u paketu sa zemljama Evropske unije, što bi nam donelo dodatnu stabilnost u predstojećem periodu, ali i na tome što razume poziciju Srbije.

Govoreći o evropskom putu naše zemlje, predsednik je naglasio da to ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, dodavši da u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji naša zemlja ostaje podjednako posvećena očuvanju teritorijalnog integriteta i poštovanju međunarodnog prava. Vučić je još jednom zahvalio premijeru Micotakisu na podršci Grčke suverenitetu Srbije i dodao da je za nas takav dosledan stav od ogromnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.