Biz - B92.net

Vlada Hrvatske reagovala: Doneta nova odluka o cenama goriva

Vlada Hrvatske donela je danas novu odluku o cenama goriva.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ThePowerPlant
Ilustracija: Shutterstock/ThePowerPlant

Odluka je doneta na telefonskoj sednici vlade i njome se postojeće mere produžavaju za još dve nedelje, što znači da će cene goriva ostati nepromenjene naredne dve nedelje, prenosi Indeks.

Van auto-puteva, cena evrosupera 95 je 13,50 kuna, a evrodizela 13,08 kuna. Evrosuper 95 se na auto-putevima prodaje po ceni od 14,57 kuna, a evrodizel za 14,06 kuna. Plavi dizel košta 9,45 kuna po litru.

Novom odlukom fiksiraju se i veleprodajne cene, čime se, kako navode u Vladi Hrvatske, štite mali distributeri.

"Danas je na telefonskoj sednici usvojena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cena naftnih derivata, kao i Uredba o izmeni Uredbe o visini akcize na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje akciza na naftne derivate produžava se za još 14 dana. Uz sve preduzete mere, cilj Vlade je da očuva standard građana, sigurnost snabdevanja energijom, a ujedno i prihode tokom turističke sezone."

Veleprodajne cene su fiksne tako da, uz sve javne koristi, ne mogu iznositi više od konačne maloprodajne cene propisane Uredbom za maloprodajne objekte van auto-puta. Navedenom izmenom mali distributeri naftnih derivata biće dodatno zaštićeni.

"Ovaj režim će se primenjivati narednih 14 dana", saopštila je Vlada Hrvatske.

Da podsetimo, prošle nedelje je najavljeno da će ovog utorka biti zatvoreno stotinjak pumpi ukoliko Vlada Hrvatske nešto ne preduzme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.