Biz - B92.net

U Hrvatskoj napeto: U utorak moguće zatvaranje stotinjak pumpi? "Krvarimo, iscrpili smo sve"

Šef Udruženja malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac kaže da će se sledećeg utorka zatvarati pumpe ako Vlada Hrvatske nešto ne preduzme.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/FUN FUN PHOTO
Ilustracija: Shutterstock/FUN FUN PHOTO

Udruženje okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih stanica širom Hrvatske, prenosi Indeks.

"Ne znam šta da vam kažem. Nismo baš srećni, odluke je trebalo doneti danas jer je već petak, a mi smo još u neizvesnosti", rekao je Miljavac.

"Ako u utorak ne bude odluke koja je prihvatljiva za normalan rad i nastavak rada, odlučili smo da zatvorimo pumpe. Krvarimo osam meseci, iscrpili smo sve rezerve, prelamale su se razlike u ceni,“ nastavio je. Pita se šta će biti na jesen i konstatuje da stvari ne izgledaju dobro.

"Situacija je sada takva da ne možemo dalje i da su naše firme u kojima godinama radimo dovedene na ivicu bankrota, na ivicu propasti. Banke nas izbegavaju, mi smo za njih mrtvi", kaže Miljavac i nastavlja: ​​"Šta će biti na jesen kada budemo morali da obnovimo garancije koje su izuzetno visoke..."

Kaže da je njihov predlog vrlo jednostavan.

"Naš predlog je jednostavan. Smatramo da gorivo kao socijalna kategorija ne može da se koristi za sve. Mi plaćamo razliku u ceni za gospodu koja se vozi gliserima... Male benzinske pumpe drže više od 20 odsto tržišta i zapošljavaju više od hiljadu ljudi.“ kaže Miljavac. Dodaje da mali trgovci traže liberalizaciju cena i uvođenje vaučera za socijalne kategorije.

„To bi nam omogućilo da preživimo ovu godinu, a na jesen bismo obnovili bankarske garancije. Kao što sam rekao, mi smo već mrtvi za banke jer smo im neprofitabilni. Sa ovim cenama gubimo kunu i po po prodatom litru goriva. Dakle, neka mala benzinska pumpa dnevno izgubi najmanje tri do četiri hiljade kuna", kaže Miljavac.

"Treba pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.