Počelo je; Koja će biti funkcija Mate Rimca?

Krenula je sa radom vodeća kompanija za hiperautomobile na svetu - Bugati Rimac d.o.o.

Region

Izvor: novac.jutarnji.hr

Utorak, 02.11.2021.

14:33

Počelo je; Koja će biti funkcija Mate Rimca?
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nakon što je ugovorio posao života, preuzeo Bugati, Mate Rimac od danas je zvanično čelni čovek nove kompanije Bugati Rimac d.o.o.

Prema podacima Sudskog registra, kompanija ima sedište u Brezju u Svetoj Nedelji kod Zagreba, osnovni kapital od 55.000 kuna (oko 7.300 evra), samo jednu delatnost - proizvodnju motornih vozila i trenutno samo jednu osobu ovlašćenu za zastupanje - Matu Rimca. Međutim, iza šturog zapisa u Sudskom registru nalaze se veliki planovi, piše Jutarnji list.

Rimac je poslao saopštenje u kom navodi da od sada njegova kompanija Rimac Automobili, zajedno sa Bugatijem, zvanično posluje pod istom kompanijom Bugati Rimac d.o.o, te da je ona, kako je najavljeno u julu kad je sprovedena akvizicija, sada deo Rimac grupe.

Bugati je od sada hrvatski; Rimac: Inspirisao me Nikola Tesla VIDEO

"Čast mi je što ću voditi ovu novu kompaniju koja ujedinjuje snage dva brenda i započeti ono što će bez sumnje biti uspešno, revolucionarno i uzbudljivo novo poglavlje za sve uključene. Jako sam znatiželjan da vidim uticaj koji će Bugati Rimac imati na industriju i radujem se razvoju inovativnih novih hiperautomobila i tehnologija", kaže Mate Rimac, izvršni direktor kompanije Bugati Rimac.

Nova kompanija će, prema najavama iz jula, imati dva suvlasnika. Jedan je Porše AG koji ima 45 odsto udela. Drugi i većinski akcionar je Rimac grupa sa udelom od 55 odsto.

Po svemu sudeći, Rimac grupa je zapravo postojeća kompanija Rimac Automobili, koja je i formalno osnivač kompanije Bugatti Rimac. Uz to, prema saopštenju, Rimac grupa ima istu vlasničku strukturu kao i postojeći Rimac Automobili. Mate Rimac je pojedinačno najveći akcionar u grupi sa 37 odsto, a sledi Porše sa 24 odsto, pa Hjundai sa 12 odsto i ostali akcionari sa 27 odsto udela.

Mate Rimac naglašava da u Bugati Rimac nije ušao R&D njegove dosadašnje kompanije. To znači, u novoj firmi Bugati Rimac nisu razvoj i proizvodnja baterijskih sistema, pogonskih sklopova i ostalih komponenti za električna vozila visokih performansi. Sve ono po čemu je Rimčev startap poznat. Sve to će, najavljuje Rimac, biti odvojeno u zasebnu celinu Rimac tehnolodži. S obzirom na to da će Rimac tehnolodži biti u celosti u vlasništvu Rimac grupe, pitanje je hoće li se taj deo poslovanja uopšte odvojiti u zasebnu kompaniju.

Rimca prozivaju da ne vraća pare: "Kasnimo, ali kasne i Mercedes i Aston Martin"

U prilog tome da će baš postojeći pravni subjekt Rimac Automobili d.o.o. postati ono što se promoviše kao Rimac grupa ide i podatak da je taj poslovni subjekt unazad nekoliko meseci dodatno dokapitalizovan. Njegov osnovni kapital sada je veći od 100 miliona kuna (oko 13,3 miliona evra). Trenutno, tako ispada da Rimac grupa ima osnovni kapital od čak 107,1 milion kuna (oko 14,2 miliona evra).

"Rimac Automobili i Bugati nastaviće da rade kao zasebni brendovi i proizvođači, zadržavajući svoje proizvodne pogone u Zagrebu i Molshajmu, kao i distribucione kanale. Rimac tehnolodži će nastaviti sa inovacijama, razvijajući sisteme i tehnologije vozila za mnoge globalne proizvođače automobila, sa primenom tehnologije i u budućim modelima Bugati i Rimac", pojašnjavaju u Rimac grupi.

Mate Rimac kaže da je teško naći bolju kombinaciju od Rimca i Bugatija.

"Ono što svaka strana donosi na sto u smislu tehničke stručnosti, znanja i istorije razvoja automobila čini savršen recept", kaže Rimac.

Dodaje da su agilnost i inovativnost Rimac Automobila savršena dopuna Bugatijevoj istoriji u dizajnu i proizvodnji hiperautomobila koji postavljaju nove standarde.

"Već smo krenuli da razvijamo nove modele koje jedva čekamo da predstavimo javnosti, u pravo vreme", naglašava Mate Rimac, koji će uz Bugati Rimac i Rimac grupu voditi i novu diviziju Rimac tehnolodži.

Rimac odgovorio skepticima: "Da, robotaksiji 2024. u Zagrebu"

Uz Rimca, u upravu kompanije Bugati Rimac će još troje ljudi. Generalni direktor Bugatija Kristof Piošon tako je postao glavni operativni direktor nove firme. Njegovom pozicijom, tumače u Rimac grupi, garantuje se nastavak operacija u Bugatijevoj fabrici u Molshajmu. Rukovodilac kontrolinga u Poršeu Larisa Flajšer postala je glavna finansijska direktorka, dok je glavni tehnološki direktor Rimac Automobila Emilio Scervo promovisan na tu istu funkciju u Bugati Rimcu. Inače, Scervo je prethodno bio tehnički direktor u Aston Martinu, Meklarenu, Mercedes AMG-u i Ferariju.

U Nazdornom odboru nove kompanije dva člana imenovao je Porše, kao strateški partner. I to su ni manje ni više nego predsednik uprave Poršea Oliver Blume i zamenik predsednika i finansijski direktor Poršea Luc Meške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: