"Posao života": Mate Rimac preuzeo Bugati, sedište će biti u Hrvatskoj

Mate Rimac ugovorio je posao života.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2021.

17:45

Foto: Profimedia

Preuzeo je Bugati. Jedan od najpoznatijih proizvođača superluksuznih automobila odsad će imati sedište u Hrvatskoj, njegov većinski vlasnik biće kompanija koju je osnovao Rimac, a sve se to dogodilo bez promene vlasničke strukture u Rimčevoj kompaniji, prenosi Jutarnji list.

Reč je o jednom od dosad najvećih hrvatskih poslovnih uspeha. Prethodili su mu meseci pregovora sa Foksvagenom i Poršeom, čiji je glavni cilj bio preko Bugatija preuzeti većinski udeo u Rimčevoj kompaniji. Ipak, Mate Rimac se tome odlučno opirao i tako sačuvao inovativni deo svoje kompanije, poput razvoja baterija i drugih električnih rešenja za vozila, od preuzimanja.

Dogovor je postignut kroz kompletnu reorganizaciju Rimac Automobila. Odsad će se Rimčeva kompanija zvati Rimac grupa. U njoj su svi akcionari zadržali postojeće udele. Porše i dalje ima 24 odsto, Mate Rimac je i dalje pojedinačno najveći akcionar sa 37 odsto, a sledi Hjundai sa 12 odsto i ostali akcionari sa 27 odsto udela. U okviru grupe poslovaće dva poslovna subjekta. Prvi obuhvata postojeće Rimčevo poslovanje, izuzev proizvodnje električnih hiperautomobila, poput Nevere, i na tržištu će nastupati kao nezavisni poslovni subjekt - Rimac Technology. Drugi je nova kompanija koja će se zvati Bugati Rimac. U njoj će se nalaziti dve kompanije koje proizvode automobile: Bugati i Rimac Automobili.

Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Automobila, te budući direktor grupe, kaže da je ovo uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj istoriji Rimac Automobila.

"Rimac i Bugati savršeno se dopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka kompanija, osvojili smo poverenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi", kaže Rimac.

Dodaje da će sve nove kompanije, kao i dosad, imati sedište u Hrvatskoj. I Rimac Automobili i Bugati, kao poslovni subjekti unutar Bugati Rimca, nastaviće da razvijaju vlastite modele automobila. Zadržaće i svoje linije za sklapanje. Tako će se sklapanje Bugatija nastaviti u Molshajmu u Francuskoj, jer, kako naglašava Rimac, time želi nastaviti tradiciju koja izvire iz istorijske lokacije koja je neodvojiva od Bugatijevog brenda. No, proizvodnja i razvoj komponenti za Bugati ubuduće će se odvijati u novom Rimac kampusu u Svetoj Nedelji kod Zagreba. Tu će ujedno biti sedište kompanija Bugati Rimac, kao i Rimac Technology-ja, Rimac Automobila i krovne organizacije Rimac grupe. Kampus vredan 200 miliona evra prostiraće se na 100.000 kvadrata, i biće otvoren 2023. godine. Mate Rimac ističe da će taj kampus, u kojem će biti zaposleno 2.500 stručnjaka, biti baza svih istraživanja i razvoja budućih hiperautomobila Rimca i Bugatija.

Oliver Blume, predsednik uprave Poršea, koji se složio da Rimac grupa preuzme 55 odsto udela u kompaniji Bugati Rimac, dok će Poršeu pripasti 45 odsto, ističe da je to odličan posao za njegovu kompaniju.

"Kombinujemo snažnu Bugatijevu stručnost u poslovanju s hiperautomobilima s ogromnom inovativnom snagom Rimca u vrlo obećavajućem području elektromobilnosti. U ovaj zajednički poduhvat Bugati unosi svoj brend bogate tradicije, proizvode koji su ikone, bazu vernih kupaca i globalnu mrežu zastupništva. Osim tehnologije, Rimac unosi i novi razvojni i organizacioni pristup", kaže Blume.

I dok je Porše ovim poslom za partnera dobio jedinog inovatora u automobilskoj industriji kojeg upoređuju sa Ilonom Maskom i njegovom Teslom, Mate Rimac je svoj ambiciozni startap jednim potezom pretvorio u etabliranog globalnog igrača automobilske industrije. U tome mu je nesumnjivo pomogao upravo Porše, koji mu je u martu investicijom od 70 miliona evra tržišnu vrednost podigao na 978,5 miliona dolara, ili gotovo milijardu dolara, pretvorivši ga de facto u startap jednoroga. Sada mu je potencijalno tu valuaciju podigao i na 6 milijardi dolara, kako se nagađa unazad mesec dana.

Luc Meške, zamenik predsednika uprave Poršea, kaže da već tri godine rade na povećanju svog udela u Rimčevoj kompaniji.

"Vrlo sam ponosan i srećan što smo ovo zajedničko ulaganje doveli do kraja, uprkos brojnim izazovima. Ovo je važan dan za Bugati, Porše i celu Folksvagen grupu", zaključuje Meške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: