Panika u Hrvatskoj: "Intervencija Vlade ili izlazimo na ulicu"

Hrvatsko Udruženje Glas preduzetnika (UGP) upozorilo je na nestabilnu situaciju na tržištu gasa i nova poskupljenja, apelujući na hitnu intervenciju vlade.

Region

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 17.08.2022.

15:51

Panika u Hrvatskoj:
Foto: Fly Of Swallow Studio/Shutterstock

U slučaju nepronalaska adekvatnog rešenja, udruženje najavljuje i protest na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Kako stoji u saopštenju, nestabilna situacija rezultira višestrukim povećanjem cena u odnosu na prethodne te je preduzetnicima potrebna hitna intervencija i pomoć vlade, prenosi Jutarnji list.

"Dok su predstavnici vlade na letovanju, preduzetnicima ovih dana dolaze novi ugovori Gradske plinare Zagreb koji su izazvali novi šok i strah kod preduzetnika od nadolazeće jeseni i predstojeće sezone grejanja", istakli su iz UGP-a, pri čemu se pitaju koliko će još preduzetnika morati da "stavi ključ u bravu" da bi vlada nešto preduzela.

"Tražimo od vlade da se hitno pokrene i brzo i efikasno kreira mere za sve one koji rade, zapošljavaju i pune državni budžet. Smatramo da su pod hitno nužne mere koje će zaštiti preduzetnike i pomoći u nadolazećim mesecima u kojima će preduzetnici teško moći da planiraju svoje mesečne troškove režija i koji će biti veliki izazov za preživljavanje", apelovali su iz UGP-a.

Iz UGP-a su apostrofirali i nova pravila koja dolaze s novim ugovorima.

"Kako bi osigurala naplatu potraživanja, Gradska plinara Zagreb je u novom ugovoru dodala sredstvo plaćanja u vidu zadužnice od 1.000 ili 2.000 evra. Isto tako, umesto dosadašnje fiksne cene gasa po kilovatsatu, cena gasa će se formirati svaki mesec zavisno od kretanja cena na berzi prirodnog gasa u Austriji ili Mađarskoj, a radi se o nerealnim cenama koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 do 200 evra po megavatsatu", utvrdili su iz UGP-a.

UGP neprimerenim smatra i što je Gradska plinara Zagreb zadala vremenski rok manji od mesec dana u kom preduzetnici mogu potpisati nove ugovore. Naime, kako navode iz udruženja, potpisani ugovor mora se poslati do 1. septembra, a zadužnica izdata u evrima, potpisana od ovlašćene osobe i overena kod javnog beležnika, do 15. septembra.

U protivnom će snabdevač uputiti nalog za obustavu snabdevanja gasom od 1. oktobra 2022. U tako kratkom vremenskom roku preduzetnici nemaju dovoljno vremena da istraže koji bi distributer gasa mogao da garantuje bolje uslove distribucije, upozorili su iz UGP-a.

Napisali su i da se Hrvatska "ponosi i diči" LNG terminalom koji je na vreme napravljen, a ima dovoljan kapacitet za Hrvatsku i hrvatske preduzetnike.

"Zašto se gas za poduzetnike ne koristi iz LNG terminala?", upitali su, dodajući da je ovakva situacija apsolutno nedopustiva, pri čemu se stvari moraju pod hitno menjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast.

Predsednik UGP-a Hrvoje Bujas poručio je da to udruženje neće stajati sa strane, a da njenih 20.000 članova, mahom mikro, malih i srednjih preduzetnika i zanatlija, očekuje jaku reakciju.

"Ukoliko se ne nađe adekvatno rešenje u saradnji s ministarstvom i ministrom Filipovićem, mogu se očekivati i veće akcije, uključujući i protestu gradu Zagrebu na Trgu bana Jelačića", izjavio je Bujas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: