Oglasio se Plenković: "Pripremamo paket mera"

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da tamošnja vlada radi na paketu mera suzbijanja inflacije i cena energenata.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

13:55

Oglasio se Plenković:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

On je ovom prilikom naglasio da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula odsto, a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i preduzetnicima, koji imaju problema sa ugovorima o snabdevanju gasom.

Na početku sednice vlade Plenković se, između ostalog, osvrnuo na snabdevanje gasom za zimsku sezonu, kazavši da se dinamika punjenja kapaciteta Podzemnog skladišta Okoli ubrzava, a da je sa današnjim danom ono napunjeno 68 odsto, te da će početkom oktobra njegova napunjenost biti na 90 odsto, što je u skladu s planom, prenosi Indeks.

Najavio je i da, nakon rasprava koje su vodili ove nedelje, vlada planira uskoro da smanji PDV na solarnu energiju.

"Smatramo da dugoročno treba da gledamo kako da napravimo tranziciju te da se dugoročno osigura snabdevanje električnom energijom, a svi oni koji žele da investiraju u solarne panele imaće priliku da to urade bez PDV-a, odnosno stopa PDV-a na solare iznosiće nula odsto", izjavio je Plenković. Po njegovim rečima, ministarstva finansija, privrede i održivog razvoja, rada i socijalne pomoći te potpredsednik vlade Oleg Butković rade na paketu mera koji će se odnositi na suzbijanje inflacije i cena energenata.

"I te kako smo svesni poteškoća koje, s obzirom na rast ciena energenata, imaju pojedina društva u vlasništvu regionalne i lokalne samouprave i preduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, taj problem je na svojevrsnom tačkastom nivou, odnosno nije horizontalan, ali vlada ima ideje kako da reši dugoročno i održivo taj problem, i to će se predstaviti kroz nekoliko nedelja, kada se usaglasimo sa činiocima koji u tom procesu treba da daju svoj doprinos, pre svega mislim na energetske kompanije", rekao je.

U vezi s najnovijim podatkom o godišnjoj inflaciji u julu od rekordnih 12,3 odsto, Plenković je kazao da će na tom tragu iduće nedelje vlada održati tri sednice: u ponedeljak telefonsku sednicu koja će biti posvećena cenama naftnih derivata, u sredu sednicu koja će biti posvećena velikom paketu od više od 60 zakona, koji su vezani za pristupanje Hrvatske evrozoni, te u četvrtak redovnu sednicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: