Vesti -

Novi sistem u hrvatskom gradu: Službenicima plata prema ocenama građana

Grad Sveta Nedelja u Hrvatskoj za svoje službenike uvodi fiksni i varijabilni deo plate koji će zavisiti od toga kakve su ocene dobili od građana.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos,  everythingposs
Foto: Depositphotos, everythingposs

Taj potez najavio je na službenom profilu gradonačelnik tog grada Dario Zurovec.

Osim ocenjivanja službenika i novog sistema plaćanja, taj grad koji se nalazi pored Zagreba podići će i nivo tranparentnosti, pa će građani imati pristup svim računima koje grad plaća i ugovorima koje sklapa, piše Index.hr.

"Prvi u Hrvatskoj uvodimo ocenjivanje zaposlenih od strane građana i plate i nagrade prema ocenama, čime zapravo uvodimo fiksni i varijabilni deo dohotka. Danas smo predstavili aplikaciju kroz koju će građani moći da ocene zaposlene nakon korišćenja usluge unutar gradske uprave", napisao je Zurovec.

Prema njegovim rečima, zaposleni u gradskoj upravi će moći i međusobno da se ocenjuju, a rezultat tog procesa će biti rang-lista zaposlenih prema ocenama.

"U drugom koraku ćemo predložiti gradskom veću smanjenje plata svim zaposlenima u iznosu od 10 odsto", napisao je Zurovac na Fejsbuku i dodao da će službenicima potom isplaćivati nagrade na sledeći način.

"Pet najlošije ocenjenih neće dobiti nagradu, narednih 20 odsto službenika će dobiti polovinu iznosa koji im je umanjen, a srednjih 50 odsto ocenjenih će dobiti nagradu u istom iznosu za koji im je umanjena plata. Sledećih 20 odsto će dobiti nagradu u iznosu većem od umanjenja plate", naveo je Zurovec.

Prema njegovim rečima, pet odsto službenika koji su najbolje ocenjeni će dobiti nagradu u iznosu dvostruko većem od umanjenja plate.

Ocenjivanje zaposlenih počeće od 1. marta 2020. godine.

"Ukoliko gradsko veće usvoji takvu odluku, a verujem da hoće, to će se prvi put videti na platama 1. jula 2020. godine", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.