Eskobar: Otvoreni Balkan je prilika za Crnu Goru

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar rekao je da na inicijativu Otvoreni Balkan gleda kao na priliku za Crnu Goru.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.05.2023.

14:43

Eskobar: Otvoreni Balkan je prilika za Crnu Goru
Foto: shutterstock, Travel mania

On je rekao i da je inicijativa Otvoreni Balkan prilika i za region u pogledu ekonomske integracije.

Eskobar je to rekao u intervjuu agenciji MINA, a u Podgorici je boravio povodom zakletve novoizabranog predsednika Jakova Milatovića.

Eskobar je ponovio da će SAD podržati sve inicijative koje približavaju Zapadni Balkan Evropi, kao i inicijative koje približavaju države regiona međusobno i koje su otvorene za sve njih.

"Drugim rečima, dok god je Otvoreni Balkan u potpunosti usklađen sa Berlinskim procesom, ne vidim razlog da mu se suprotstavimo i podržavamo ga", kazao je Eskobar.

To, kako je dodao, ne znači da SAD manje podržavaju Berlinski proces ili Zajedničko regionalno tržište.

"Dok god se zalažu za iste stvari, nema razloga da ih ne podržavamo. I ako dve, tri, četiri ili pet država odluče individualno da idu ka nekim od tih prioriteta iz Berlinskog procesa, zašto bismo ih zaustavljali ako žele da se unaprijed pripreme? To je u redu, ali to mora da bude u skladu sa Berlinskim procesom", rekao je Eskobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: