Američka komanda za specijalne operacije kupuje avione slovenačke firme

Američka komanda za specijalne operacije (SOCOM) je u saopštenju za medije otkrila da za dugotrajne osmatračke misije koristi specijalne platforme Pipistrela.

Region

Izvor: B92

Petak, 19.06.2020.

10:01

Američka komanda za specijalne operacije kupuje avione slovenačke firme
Foto: Depositphotos, RyanFletcher

To je nešto kasnije na svom internet sajtu potvrdio i proizvođač ujedno otkrivši da je reč o letelici Surveyor.

Aviationweek je preneo to saopštenje i informaciju da je SOCOM nabavio Pipistrelove bespilotne sisteme kao deo programa ukupne vrednosti 63 miliona dolara.

Kako se navodi, u pitanju su specijalno pripremljene letelice koje se koriste sa senzorima za prikupljanje video zapisa i obaveštajnih podataka putem presretanja signala (SIGINT – signals inteligence) na misijama koj traju do 30 sati na visinama od nešto preko 9.000 metara.

Iz Pipistrela su takođe naveli da se SOCOM za ovu nabavku odlučio nakon određenog vremena tajnih ispitivanja, a slovenačka novinska agencija STA prenela je da je to trajalo sedam godina.

Letelice neće koristiti direktno SOCOM već kompanija koja pruža usluge ovoj komandi, piše Tangosiks.

Povodom prodaje aviona američkoj komandi za specijalne operacije, osnivač i generalni direktor Pipistrela Ivo Boskarol dao je izjavu slovenačkoj novinskoj agenciji STA. On je tom prilikom rekao da je zanimljivo da su američka armija i vojna vazduhoplovna industrija najveći izvoznik letelica na svetu, ali da su zbog ovakvih specijalnih letelica došli u malu Sloveniju i u još manju Ajdovščinu jer ne mogu sami da naprave tako dobre letelice po takvoj ceni.

Boskarol je za STA potvrdio da su isporuke deo velikih, višemilionskih ugovora, ali je rekao da su iznosi poslovna tajna. On očekuje da će interes za ovaj segment proizvodnje kompanije rasti sada kada su isporuke potvrđene.

Prvi čovek Pipistrela je otkrio i da su u poslednje vreme za slične avione dobili konkretne upite od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

13 h

Podeli: