Rakete imaju jedan minut da pucaju, u supotnom...

Kad radari Republičkog hidrometeorološkog zavoda snime gradonosni oblak, 2.862 strelaca u Srbiji ima samo jedan minut da pucaju u "ledeni "oblak.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

13:28

Rakete imaju jedan minut da pucaju, u supotnom...
Foto: Thinkstock

Na taj način moguće je odbraniti gradove i useve u zemlji.

Ove godine, u Srbiji je spremno 1.413 lansirnih stanica na kojima dežura po dva strelca, a obezbeđeno je 13.800 raketa, šest hiljada više nego prethodne godine, kaže za Tanjug Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ-a.

U proteklih deset dana, ističe, u Srbiji je ispaljeno 1.685 raketa na gradonosne obleke.

Babić napominje da se iz godine u godinu povećava broj raketa po jednoj lansirnoj stanici pa je tako prosek ove sezone oko deset, a cilj je, navodi, da se dođe do 12 projektila po jednoj "raketnoj" stanici.

Glavni grad brani 88 strelaca i sve opštine su pokrivene sa lansirnim stanicama, međutim, jedino u Obrenovcu, kaže Babić, trenutno postoji problem da se nađu radnici koji bi dežurali tokom sezone.

Kaže da 80 odsto lokalnih samouprava pomaže finansijski strelce, a oni mesečno za svoj rad dobijaju svega 4.000 dinara.

Podseća da je iz republickog budžeta, za potrebe protivgradne zaštite izdvojeno 417 miliona dinara, a Pokrajinski sekretarijat Vojvodine dao je 44 miliona dinara.

"Situacija se polako popravlja, lokalne samouprave svake godine učestvuju i već smo dobili 1.500 raketa od 26 lokalnih samouprava", kaže Babić.

"Kada strelac bude pozvan na radio vezu i dobije komandu za dejstvo, tolerišemo da kad je na stanici ima maksimalno jedan minut da postavi sve elemente i tokom sledećih 35 do 40 sekundi raketa leti", objašnjava Babić.

Kaže da od momenta kada se strelcima pošalje "azimut", pravac i ugao pod kojim se puca, reagens iz rakete za dva minuta stiže među oblake kako bi mu promenio pravac i "smskao grad".

"Strelci taj posao rade izuzetno dobro u neverovatno teškim uslovima, kad se svi mi povučemo u zaštićene prostore, oni su napolju i pod olujnim vetrovima rade svoj posao onako kako najbolje umeju", priča Babić.

Međutuim, iako oni, kako kaže, uspeju da unište 75 procenata gradonosnih oblaka, , u ekstremnim uslovima, priroda je nepobediva pa grad svake sezone nanese štetu, najčešće usevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: