Svet 1

29.03.2024.

19:51

Ruska centralna banka vidi kineski juan kao najbolju opciju

Ruska centralna banka saopštila je danas da nema boljih alternativa od kineskog juana za svoje rezerve.

Izvor: Tanjug

Ruska centralna banka vidi kineski juan kao najbolju opciju
Shutterstock/Dmitri Kalvan

Podeli:

Prošle godine juan je zamenio američki dolar kao najtrgovanija valuta u Rusiji, dok je pre rata Ukrajini obim trgovine kineskom valutom na ruskom tržištu bio zanemarljiv, preneo je Blumberg.

Medij napominje da ipak postoje ograničene mogućnosti da kineska valuta bude korišćena za ruske rezerve, jer "finansijski instrumenti nacija koje su prijateljski nastrojene prema Rusiji nose previše rizika".

"Kursevi ovih valuta veoma su promenljivi, s tržištima sa niskom likvidnošću, a u određenom broju takvih zemalja postoje ograničenja kretanja kapitala, što je prepreka njihovoj upotrebi", navodi medij.

Dodaje se da ovi faktori predodređuju ključnu ulogu kineskog juana u formiranju ruskih rezervi. Medij podseća da Kina igra sve važniju ulogu u ruskoj ekonomiji, jer je predsednik Vladimir Putin nastojao da preorijentiše trgovinu ka Aziji, dalje od Evrope, nakon sankcija zbog rata.

"Trgovina sa Pekingom bila je ključni faktor, koji je omogućio ruskoj ekonomiji da prebrodi sankcije, zajedno sa povećanom državnom potrošnjom", napominje medij.

Centralna banka saopštila je da su uloga kineskog juana na međunarodnom nivou i njegova likvidnost značajno porasli poslednjih godina. Blumberg navodi da su 22. marta međunarodne rezerve Rusije iznosile 590,1 milijardu dolara, što je manje za oko 40 milijardi dolara tokom dve godine rata, navodi se u podacima ruske banke. To uključuje rezerve od oko 278 milijardi dolara, koje su blokirale zapadne zemlje od početka sukoba u Ukrajini.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: