Svet 0

27.03.2024.

21:31

Kad nema vajde od beba – proizvodiće pelene za odrasle

Japanski proizvođač pelena najavio je da će prestati da proizvodi pelene za bebe i da će se umesto toga fokusirati na tržište za odrasle.

Izvor: Index

Kad nema vajde od beba – proizvodiće pelene za odrasle
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Podeli:

Ođi Holdings je poslednja u nizu kompanija koje su napravile takav korak u Japanu, koji ubrzano stari, a stope nataliteta rekordno su niske.

Prodaja pelena za odrasle premašila je prodaju pelena za bebe pre više od 10 godina. Broj beba rođenih lani u Japanu iznosi 758.631, što znači da je manji za 5.1% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Indeks.

Rođeno najmanje beba od 19. veka

Bio je to i najmanji zabeleženi broj rođenih u Japanu od 19. veka. U 1970-ima ta brojka je iznosila više od dva miliona. U saopštenju Ođi Holdings navodi da njegova podružnica, Ođi Nepija trenutno proizvodi 400 miliona dečijih pelena godišnje. Proizvodnja pada od 2001. godine, kada je kompanija dostigla vrhunac - 700 miliona pelena.

Još 2011. godine najveći japanski proizvođač pelena Unicharm rekao je da je njegova prodaja pelena za odrasle premašila prodaju pelena za bebe.

U međuvremenu tržište pelena za odrasle raste i procenjuje se da vredi više od 2 milijarde dolara. Japan sada ima jednu od najstarijih populacija na svetu, pri čemu je 30% ljudi u dobi od 65 ili više godina. Prošle godine je udeo starijih od 80 godina prvi put premašio 10 posto.

Ođi Holdings takođe je rekao da će nastaviti da proizvodi dečije pelene u Maleziji i Indoneziji, gde očekuje rast potražnje.

Velika kriza

Smanjenje populacije kao rezultat starenja i pada nataliteta postalo je velika kriza za Japan, jednu od najvećih svetskih ekonomija. Međutim, napori japanske vlade da se suoči s tim izazovima do sada su imali malo uspeha.

Čini se da povećana potrošnja na programe za decu i subvencije namenjene mladim parovima ili roditeljima ne podstiče  natalitet. Stručnjaci kažu da su razlozi složeni, od niže stope brakova i većeg broja žena koje se pridružuju radnoj snazi do povećanih troškova odgoja dece.

"Na rubu smo, ovo je sad ili nikad"

"Japan je na rubu da nastavi da funkcioniše kao društvo", rekao je prošle godine premijer Fumio Kišida i dodao da se radi o "sad ili nikad". Ali Japan nije jedini. Stope plodnosti takođe su pale u Hongkongu, Singapuru, Tajvanu i Južnoj Koreji, od kojih poslednja ima najnižu stopu nataliteta u svetu.

I Kina je 2023. zabeležila pad stanovništva drugu godinu zaredom te je, poput Japana, uvela razne podsticaje za povećanje nataliteta. Ali sve starije stanovništvo i uticaj decenijama duge politike jednog deteta, koja je okončana 2015, stvaraju značajne demografske probleme i u Kini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

19 h

Podeli: