Svet 0

27.03.2024.

8:22

EU odustaje

Evropska komisija (EK) saopštila je da je odustala od istrage o učešću kineske kompanije na bugarskom tenderu za električne vozove nakon što je ta firma povukla ponudu.

Izvor: Tanjug

EU odustaje
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Prošlog meseca, antimonopolska regulatorna tela EU iskoristila su nova stroga pravila kako bi otvorila istragu o tome da li bi subvencije kineskom proizvođaču vozova CRRC Kingdao Sifang Locomotive mogle da daju nepravednu prednost na tenderu, preneo je Rojters.

To je bila prva istraga prema uredbi Evropske unije o subvencijama stranim kompanijama, koja je stupila na snagu u julu kako bi EU pokušala da zaustavi eventualno sporne transakcije.

EK je saopštila kako je primila k znanju da se CRRC povukao iz tendera u Bugarskoj nakon što je objavila detaljnu istragu u skladu sa Uredbom o stranim subvencijama.

Komisija će kao rezultat tog povlačenja zatvoriti istragu.

"Za samo nekoliko nedelja, naša prva istraga u skladu sa Uredbom o stranim subvencijama već je dala rezultate,", rekao je šef EK za oblast industrije Tijeri Breton.

On je poručio i da je jedinstveno tržište Evropske unije otvoreno za firme "koje su zaista konkurentne i igraju pošteno".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

13 h

Podeli: