Svet 9

25.03.2024.

14:57

Otpremljena prva pošiljka: "Rusi, dajte gas"

Gasprom je otpremio u Španiju prvu pošiljku tečnog gasa (LNG) iz pogona Portovaja na Baltiku, pokazali su danas podaci LSEG-a.

Izvor: SEEbiz

Otpremljena prva pošiljka: "Rusi, dajte gas"
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Tečni gas utovaren je na brod Kul rover iz plutajućeg terminala za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) Maršal Vasilevskij i iskrcan je u terminalu kompanije Enagas u španskoj luci Huelva, pokazali su podaci.

Gasprom i Portovaja LNG nisu odgovorili na upit Rojtersa da komentarišu tu informaciju. Zapadne sankcije Rusiji ne obuhvataju tečni gas, podseća Rojters, a prenosi Seebiz.

Gaspromov pogon u Portovaji, u lenjingradskoj regiji, srednje je veličine, godišnjeg kapaciteta od 1,5 miliona metričkih tona. Pušten je u rad u septembru 2022. i lani je izvezao 1,4 miliona tona tečnog gasa, uglavnom u Tursku i Grčku, a tri pošiljke otpremili su i u Kinu.

Ruski izvoz tečnog gasa u Evropu pao je prošle godine za 1,9 posto, na 15,8 miliona metričkih tona. Izvoz u Aziju smanjio se pak za 11 posto, na 14,9 miliona tona, pokazuju podaci LSEG-a.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

17 h

Podeli: