Svet 2

20.03.2024.

14:54

Komšijama stižu "hironi"

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron.

Izvor: Tango Six/Živojin Banković

Komšijama stižu "hironi"
EPA/JEON HEON-KYUN

Podeli:

Rumunski vojni portal Defense Romania preneo je prekjuče informaciju da je načelnik Generalnog direktorata za naoružanje rumunskog ministarstva nacionalne odbrane, general-potpukovnik Teodor Incicaš, u intervjuu za Radio Rumunija potvrdio da će ove godine iz Južne Koreje stići prvi sistemi PVO KP-SAM Chiron.

"Imamo isporuke za jednokratnu kupovinu prenosnih sistema PVO koje smo kupili od Republike Koreje prošle godine, uz brzu isporuku, i ovi sistemi će nam stići ove godine. Takođe, prošle godine kolege iz kopnene vojske potpisale su ugovor o modernizaciji protivvazdušnog artiljerijskog sistema Oerlikon", rekao je visoki zvaničnik ministarstva nacionalne odbrane, prenosi Tango Six.

Tender za nabavku raketnog sistema veoma malog dometa (VSHORAD) raspisan je još 2022. godine, Defense Romania podseća da je u konkurenciji na kraju bio ostala samo kompanija MBDA koja je nudila sistem Mistral. Tender je međutim poništen 19. avgusta 2023, a rumunsko ministarstvo odbrane je taj potez obrazložilo da je ponuda za Mistral neprihvatljiva i neusaglašena sa odredbama Metodologije za ocenjivanje podnetih ponuda.

Ubrzo su se u rumunskim medijima pojavile informacije da će se nabaviti južnokorejski sistem Chiron, a sredinom decembra prošle godine su određeni nezvanični izvori preneli da je sistem već kupljen. Mesec dana kasnije portal Umbrela Strategică je od ministarstva nacionalne dobrane dobio potvrdu da su za 96.517.500,00 američkih dolara kupljena 54 sistema.

Kako se navodi, sistem nije nabavljen preko tendera, već je potpisan međuvladin ugovor, sa jedne strane je potpisnik bilo rumunsko ministarstvo odbrane, a sa druge, agencija južnokorejske vlade KOTRA. U paketu se osim 54 sistema, nalazi i nepoznat broj raketa, potom početna logistička podrška, obuka osoblja, opreme za podršku, priručnici, dokumentacija i tehnička.

Rumunija će tako postati prva zemlja u Evropi koja poseduje južnokorejske PVO sisteme, ujedno će biti tek drugi strani korisnik. Chiron je prva nabavila Indonezija. Osim sistema PVO kratkog dometa, Rumunija će od Južne Koreje nabaviti i 54 samohodne haubice K9 "Thunder" kalibra 155 mm za 1,923 milijarde dolara.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: