Svet 0

16.03.2024.

9:18

Najveće spajanje banaka: "Rizično je"

Spajanje dve vodeće banke, UBS i Credit Suisse, stvorilo je "nove rizike i izazove" za švajcarsku privredu, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Izvor: hrportfolio.hr

Najveće spajanje banaka: "Rizično je"
shutterstock, Anton_AV

Podeli:

Ova akvizicija je možda sačuvala finansijsku stabilnost, rekao je OECD u ekonomskoj perspektivi za Švajcarsku, ali takođe postavlja pitanja o dominaciji UBS-a u matičnoj zemlji i potrebi za jačom finansijskom regulativom u budućnosti.

Najveće spajanje banaka od globalne finansijske krize, kojim je švajcarska država uspela da spreči kolaps Credit Suisse, stvorilo je grupu čija imovina premašuje bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske.

"UBS-ova akvizicija Credit Suisse uz pomoć države obuzdala je sve izraženiju krizu u Credit Suisse i ublažila rizike prelivanja, čime je očuvala finansijsku stabilnost, ali je izazvala nove rizike i izazove", navodi OECD.

"UBS je i pre spajanja, globalno važna sistemska banka, time postala još veća i, prema propisima o 'bankama koje su previše važne da bi propale' (TBTF), mora ispuniti još strožije regulatorne zahteve", dodaje se.

Odbor za finansijsku stabilnost, grupa centralnih bankara, zvaničnika trezora i regulatora iz grupe od 20 vodećih svetskih ekonomija (G20), istakao je u februaru rizik koji bi kolaps UBS predstavljao za Švajcarsku i pozvao Bern da ojača kontrolne mehanizme.

Švajcarska vlada se sprema da u narednih nekoliko meseci iznese predloge za pooštravanje propisa za velike banke, uključujući veća ovlašćenja za glavnog supervizora FINMA, koja je tražila bolje instrumente.

OECD je zabrinut zbog konkurencije, s obzirom da novoformirana banka ima oko 25 odsto učešća u domaćim depozitima i kreditima, pokazuju podaci švajcarske centralne banke.

Švajcarska komisija za konkurenciju zalaže se za detaljniju istragu o dominaciji UBS-a u određenim delovima tržišta, preneo je Rojters u februaru.

Izvršni direktor UBS-a Serđo Ermoti odbacio je upozorenja kritičara o veličini zajmodavca, rekavši da je on bio niskorizičan i bolje diversifikovan nakon akvizicije Credit Suisse.

Švajcarska vlada je potvrdila da je primila k znanju analizu OECD-a i preporuke date u izveštaju. U svojim ekonomskim prognozama za Švajcarsku, OECD predviđa privredni rast od 0,9 odsto u 2024. i 1,4 odsto u 2025. godini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: