Svet 6

25.06.2024.

22:46

Saudijska Arabija postaće najveće građevinsko tržište na svetu

Saudijska Arabija trebalo bi da postane najveće svetsko građevinsko tržište, jer kraljevstvo ulaže ogromne količine novca u projekte koji imaju za cilj remont i diverzifikaciju ekonomije, saopštila je konsultantska grupa za nekretnine Knight Frank.

Izvor: Tanjug

Saudijska Arabija postaće najveće građevinsko tržište na svetu
Shutterstock/Andrew V Marcus

Podeli:

Predviđa se da će ukupna vrednost građevinske proizvodnje u zemlji dostići 181,5 milijardi američkih dolara do kraja 2028. godine, što je skoro 30 odsto više u odnosu na nivo iz 2023. godinu, saopštila je kompanija sa sedištem u Londonu u istraživačkom izveštaju objavljenom u ponedeljak, preneo je Bloomberg.

Veliki deo od te cifre će verovatno doći od stambenih objekata i takozvanih giga projekata, zajedno sa drugim razvojem koji čini deo misije prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da transformiše ekonomiju koja zavisi od nafte. Plan, poznat kao Vizija 2030, treba da stvori atmosferu uspeha populacije koja raste, kao i očekivani priliv stranih turista.

"Trenutno smo svedoci istorijske transformacije koja se odvija u Saudijskoj Arabiji sa građevinskim projektima koji se ističu po svom obimu dizajna i vrednosti", rekao je Mohamed Nabil, regionalni partner i šef projektnih i razvojnih usluga za Bliski istok i severnu Afriku u Knight Frank-u.

Od kada je inicijativa Vizija 2030 uvedena pre osam godina, Saudijska Arabija je pokrenula projekte čija je vrednost veća od 1.250 milijardi dolara, prema istraživanju koje je objavio Knight Frank.

Samo u 2023. godini dodeljeno je više od 140 milijardi dolara vrednih ugovora o izgradnji. Većina njih bila je u Rijadu, gde Saudijska Arabija ima za cilj da poveća svoju populaciju na deset miliona stanovnika do 2030. godine.

Glavni grad je postao glavna žarišna tačka dok se kraljevstvo priprema da bude domaćin svetske izložbe EXPO 2030, i verovatno Svetskog kupa u fudbalu 2034.  

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

7 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

12 h

Podeli: