Svet 2

25.06.2024.

14:44

Mađarska: Ukinuto

Mađarska će početkom jula ukinuti ograničenje cena grupe osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast primetno oslabio, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije.

Izvor: Index

Mađarska: Ukinuto
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Podeli:

Vlada je ograničila cene hrane koje su u junu prošle godine bile poskočile za 29,3 posto u odnosu na isti mesec 2022. godine, najviše u EU.

Maloprodajni lanci s godišnjim prometom većim od milijardu forinti (2,72 miliona dolara) bili su obavezni da nude kupcima nedeljne popuste na 20 prehrambenih artikala, uključujući meso peradi, mleko, sir i hleb, i to u visini najmanje 15 posto u odnosu na najnižu cenu u prethodnih 30 dana, prenosi Indeks. 

Inflacija u Mađarskoj 3.9 odsto

U proteklim mesecima poskupljenje hrane svedeno je na oko jedan posto, a u maju cene su pale u odnosu na prethodni mesec, napominje ministarstvo u saopštenju.

Vlada će zato od 1. jula ukinuti ograničenja, dodaju. 

"Zahvaljujući zauzdavanju inflacije realne plate u Mađarskoj rastu od septembra prošle godine, odnosno primanja porodica vrede više", kažu, dodajući da je mera podstakla potrošnju.

Godišnja stopa inflacije merene HICP-om iznosila je u maju 3,9 posto, izračunao je Eurostat, a cene hrane bile su niže za 2,3 posto nego tokom prošlogodišnjem maja i smanjene su peti mesec zaredom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

10 h

Podeli: