Svet 1

24.06.2024.

12:34

Za sve je kriva suša: Omiljeni napitak će možda poskupeti

Vijetnam, koji je drugi najveći proizvođač kafe na svetu, pogođen je jakom sušom, što je dovelo do zabrinutosti za povećanje cena espresa i instant kafe.

Izvor: Tanjug

Za sve je kriva suša: Omiljeni napitak će možda poskupeti
Shutterstock/Ilia Nesolenyi

Podeli:

Vijetnamska merkantilna berza (MVKS) očekuje pad proizvodnje kafe između 10 i 16 odsto, zbog ekstremne vrućine koja je pogodila zemlju između marta i početka maja, rekao je zvaničnik regiona Centralno gorje Ngujen Ngok Kvin.

Iako se vreme poboljšalo u poslednjih nekoliko nedelja, ostaje nejasno da li će to pomoći da se poveća proizvodnja i snize cene zrna robuste, sorte koja se najčešće nalazi u espresu i instant kafi, čiji je Vijetnam najveći svetski proizvođač.

Vijetnamski uzgajivači su blagovremeno intervenisali biopesticidima protiv buba koje su zbog ekstremnih vremenskih uslova bile brojnije nego inače, što je pomoglo u održavanju nivoa proizvodnje, prenosi Rojters.

Rekordne veleprodajne cene su do sada imale ograničen uticaj na potrošačke cene, pri čemu je inflacija kafe u aprilu porasla za samo 1,6 odsto u Evropskoj uniji, prema poslednjim podacima Eurostata.

Visoke veleprodajne cene potencijalno mogu ostati nepromenjene, budući da potražnja za robustom raste na globalnom nivou, dok farmeri koriste stanje tržišta.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

13 h

Podeli: