Svet 3

24.06.2024.

13:09

Strmoglav pad: Kina u problemu

Fiskalni prihodi Kine bili su u padu najbržim tempom u poslednjih više od godinu dana, što je podstaklo očekivanja da bi vlada mogla da izvrši još jednu, inače retku, reviziju budžeta polovinom godine kako bi pomogla privrednom oporavku.

Izvor: Tanjug

Strmoglav pad: Kina u problemu
Shutterstock/GulyaevStudio

Podeli:

Ukupni prihodi, koji uključuju opšti javni budžet i budžet državnih fondova, pali su za 4,1 odsto u periodu januar-maj u odnosu na prošlu godinu na 11,36 biliona juana (1,6 biliona dolara), objavio je Blumberg koji procenjuje da je to najveći pad od februara 2023. na osnovu podataka Ministarstva finansija.

Kombinovana potrošnja na ta dva računa pala je za 2,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 13,61 biliona juana u prvih pet meseci.

To ostavlja fiskalni manjak od 2,25 biliona juana, što se povećava od januara do maja prošle godine, ali ispod nivoa zabeleženog u istom periodu 2022.

Vladin budžet je pod pritiskom jer je usporavanje privrednog rasta opteretilo prihode od poreza, dok je višegodišnji pad tržišta nekretnina smanjio njen prihod od prodaje zemljišta.

Lokalni zvaničnici postali su agresivniji u pritiskanju kompanija za porezima koji datiraju decenijama unazad dok pokušavaju da zapuše rupu u svojim finansijama uzrokovanu stambenom krizom.

Vlasti su poslednjih meseci ubrzale prodaju obveznica kako bi prikupile sredstva, jer Peking nastoji da pruži veću podršku privredi kada preduzeća i domaćinstva nerado troše.

Ekonomisti sve češće pozivaju Peking da poveća budžetski deficit i proda dodatni državni dug kako bi održao zamah oporavka.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: