Svet 8

22.06.2024.

21:49

Nemačka dobila zeleno svetlo

Evropska komisija (EK) dala je Nemačkoj dozvolu da uloži oko tri milijarde evra u svoju vodonikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.

Izvor: Biznis.rs

Nemačka dobila zeleno svetlo
Profimedia

Podeli:

Komesarijat je u petak saopštio da bi pozitivni učinci državnih subvencija bili veći od potencijalne štete koju bi moglo prouzrokovati narušavanje tržišnog takmičenja, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nemačka i druge zemlje ulažu u vodonik kao potencijalno ekološki prihvatljivo gorivo za upotrebu u industriji i transportu. EU ima stroga pravila o državnoj podršci kompanijama kroz direktne subvencije ili poreske olakšice.

Pravila imaju za cilj da osiguraju da se kompanije iz različitih zemalja EU mogu pošteno takmičiti unutar jedinstvenog tržišta bloka. EK prati poštovanje tih pravila.

Takozvani "zeleni" vodonik proizveden korištenjem obnovljive energije iz vjetra i solarne energije namenjen je zamjeni fosilnih goriva poput dizela za kamione ili uglja u visokim pećima za proizvodnju čelika.

Prvi veliki gasovod u Nemačkoj trebalo bi da pusti u rad naredne godine, a kompletna centralna mreža treba da bude spremna do 2032. godine.

Konkretno, preduzeća će dobiti podršku u vidu državnih garancija putem kojih mogu dobiti povoljne kredite. To bi moglo pokriti gubitke koji se očekuju na početku projekta.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: