Svet 0

22.06.2024.

8:18

Izgubljeno više od 1,5 miliona radnih dana: Biće gore?

Broj radnih dana izgubljenih zbog štrajkova u Nemačkoj udvostručen je prošle godine u poređenju sa prethodnom godinom i porastao je na više od 1,5 miliona, objavljeno je u studiji Instituta ekonomskih i društvenih nauka (VSI).

Izvor: bizlife.rs

Izgubljeno više od 1,5 miliona radnih dana: Biće gore?
Radowitz / Shutterstock.com

Podeli:

Ova organizacija naglašava kako su kriza troškova života i skok inflacije nakon pandemije i rata u Ukrajini izazvali talas od preko 300 štrajkova u Nemačkoj, uz nagoveštaj da bi ta cifra mogla da bude i veća ove godine, što će zavisiti od ishoda pregovora sindikata u metalskoj i energetskoj industriji najesen.

Ko je sve štrajkovao?

Studija navodi da je izgubljenih 1,52 miliona radnih dana prošle godine najviše od 2015. i povećanje od 126 odsto u odnosu na nivo iz 2022. godine. Talas štrajkova početkom godine zahvatio je železnicu, transport, aerodrome i avio-kompaniju Lufthanza, a poklopio se sa protestima poljoprivrednika i budžetskom krizom.

Prema VSI, Belgija je zabeležila najviše izgubljenih radnih dana na 1.000 zaposlenih usled štrajkova, sa prosekom od 103 dana između 2013. i 2022. godine, a slede Francuska i Finska sa 92, odnosno 90 dana. Nemačka je na osmom mestu, iza Britanije, navodi se u studiji.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: