Svet 3

21.06.2024.

21:24

Novac EU završio u pogrešnim rukama: Zloupotrebljeno više od milijardu evra

Istraga Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF), otkrila je da više od milijardu evra novca poreskih obveznika EU treba da bude vraćeno jer je zluopotrebljeno.

Izvor: Beta

Novac EU završio u pogrešnim rukama: Zloupotrebljeno više od milijardu evra
Profimedia

Podeli:

Istražitelji su otkirli i prevare sa 209 miliona evra pre nego što je taj novac neopravdano potrošen, saopštio je OLAF.

Pored otkrivanja fondova EU koji su završili u pogrešnim rukama, OLAF je pratio i tragove krijumčara, falsifikatora i carinskih prevaranata, pomogao sprovođenju trgovinskih mera EU i sankcija radi podrške Ukrajini i nastavio da razvija politike sprečavanja i borbe protiv prevara, saopštila je ta služba.

OLAF je istraživao i sumnje na nedolično ponašanje osoblja ili članova institucija EU.

Rezultat istrage u 2023. je preporuka da 1,04 milijarde evra bude vraćeno u budžet EU, kao i da se spreči neopravdano trošenje 209,4 miliona.

Istrage

OLAF je u posmatranoj godini zatvorio 265 istraga i izdao 309 preporuka nacionalnim i vlastima EU a nakon više od hiljadu preliminarnih analiza stručnjaka Kancelarije otvorio je 190 novih istraga.

Takođe je 79 slučajeva sa mogućim krivičnim delima prosledio Evropskom javnom tužilaštvu (EPPO), navodi se u izveštaju Kancelarije.

Generalni direktor OLAF Vile Itala rekao je da je 2023. bila godina borbe protiv prevara na svim frontovima i da je Kancelarija u mnogim slučajevima radila zajedno sa partnerima kako bi pomogla da se zaštite finansijski interesi EU, njeni građani, ekonomija i vladavina prava.

Predmet istraga bili su navodi o dosluhu, manipulacijama u javnim nabavkama, sukobu interesa i prenaduvanim fakturama, saopštio je OLAF.

Digitalne prevare u EU

Dodaje se da je nastavljen trend povećanja broja prevara i nepravilnosti u digitalnom obliku.

Istrage Kancelarije obuhvataju sve oblasti rashoda EU, od regionalnog finansiranja, do poljoprivrede i istraživanja.

OLAF, koji ove godine obeležava 25. godišnjicu, u prethodnoj godini je i koordinisao novi akcioni plan strategije protiv prevara Evropske komisije.

Ta kancelarija istražuje u svim članicama EU i trećim zemljama a među partnerima su joj i međunarodne organizacije.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

23 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: