Svet 1

21.06.2024.

9:28

"Rat" zbog poreza FOTO

Najmanje 200 ljudi je povređeno, jedna je osoba smrtno stradala, a više od 100 je uhapšeno širom Kenije u četvrtak.

Izvor: Index

"Rat" zbog poreza FOTO
EPA-EFE/Daniel Irungu

Podeli:

Do toga je došlo u nacionalnim protestima protiv vladinih planova da prikupi 2,7 milijardi dolara dodatnim porezima, objavio je savez grupa za ljudska prava.

Policija je ispaljivala suzavac i vodenim topovima rasterivala protestante u glavnom gradu Nairobiju, reklo je u zajedničkom saopštenju pet skupina za ljudska prava, među kojima su Amnesty International i Kenijska lekarska zadruga, u četvrtak uveče.

EPA-EFE/Daniel Irungu

Prisutnost istrošenih patrona pokazuje da su ispaljeni živi meci, rekli su. Jedna osoba umrla je od rane od vatrenog oružja zadobijene tijekom protesta u Nairobiju, izvestio je list Daily Nation. Zapovednik policije okruga Nairobi Adamson Bungei nije se javljao na telefon kako bi odgovorio na prijavljena ubistva, povrede i hapšenja, prenosi Indeks.

"Pohvale za one koji su mirno protestovali"

EPA-EFE/Daniel Irungu

"Pohvaljujemo nekoliko hiljada protestanata, od kojih su mnogi mladi, jer su mirno protestovali (i) pokazali suzdržanost i pristojnost uprkos provokacijama policije", rekla je skupina. Protestanti žele da vlada potpuno odustane od predloga zakona o finansijama, tvrdeći da će ugušiti privredu i povećati troškove života za Kenijce koji ionako jedva spajaju kraj s krajem.

EPA-EFE/Daniel Irungu

Međunarodni monetarni fond kaže da vlada mora da poveća prihode kako bi smanjila budžetski deficit i zaduživanje države. Ranije ove nedelj vlada je malo ublažila svoje stajalište, a predsednik Vilijam Ruto podržao je preporuke za ukidanje nekih novih nameta, uključujući poreze na vlasništvo automobila, hleb, ulje za kuvanje i finansijske transakcije.

Uprkos velikim protestima, koji su izbili u 19 od 47 kenijskih okruga, zvaničnici su u četvrtak usvojili finansijski zakon u drugom čitanju, prosleđujući sporne poreske prijedloge u sljedeću fazu za odobrenje.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: