Svet 6

20.06.2024.

14:14

14. paket sankcija Rusiji: Ova ograničenja uvedena prvi put, menjaju sve

Ambasadori zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da uvedu 14. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

14. paket sankcija Rusiji: Ova ograničenja uvedena prvi put, menjaju sve
Shutterstock/Novikov Aleksey

Podeli:

Paket uključuje, između ostalog, prve mere, odnosno ograničenja vezana za izvoz ruskog izvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU, saopštilo je Belgijsko predsedništvo EU na platformi X (Tviter).

U saopštenju se navodi da je novi paket sankcija dogovoren zbog "ruske agresije protiv Ukrajine".

Ovaj paket, kako se navodi, predstavlja nove ciljane mere i pojačava uticaj postojećih sankcija zatvaranjem "rupa" u zaobilaženju sankcija.

"Ovaj paket pruža nove ciljane mere i povećava uticaj postojećih sankcija tako što zatvara rupe u zakonu", saopštilo je belgijsko predsedništvo EU. Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da će taj paket dodatno uskratiti Rusiji pristup ključnim tehnologijama, prenosi Evroaktiv.

"To će Rusiji oduzeti dalje energetske prihode", rekla je ona.

Evropske luke u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Španiji trenutno su glavne ulazne tačke za isporuke LNG-a sa ruskog sibirskog poluostrva Jamal, a neke od njih su ključna čvorišta za ponovni izvoz u zemlje poput Turske, Kine ili dalje - zemlje jugoistočne Azije.

Dok je Mađarska zapretila da će uložiti veto na paket iz principa zbog svog opšteg protivljenja ruskim energetskim sankcijama, Nemačka je bila poslednja koja se protivila uključivanju takozvane "klauzule bez Rusije" iz straha da bi mogla da naškodi nemačkim preduzećima.

Novim merama, navodi se, lukama u EU neće biti dozvoljeno da preprodaju ruski LNG, a finansiranje planiranih ruskih terminala za LNG na Arktiku i Baltiku biće blokirano. Međutim, neki stručnjaci za tržište gasa dovode u pitanje da li će te mere imati ikakvog opipljivog uticaja jer Evropa još uvek kupuje ruski gas, piše briselski portal i dodaje da pretovar iz luka EU u Aziju iznosi samo 10 odsto ukupnog ruskog LNG izvoza.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

10 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

16 h

Podeli: