Svet 0

28.05.2024.

15:12

Saudijska Arabija u minusu? Prisiljeni su na ovaj korak

Saudijska Arabija počinje novu prodaju obveznica da bi nadoknadila budžetski deficit.

Izvor: Tanjug

Saudijska Arabija u minusu? Prisiljeni su na ovaj korak
Shutterstock/Andrew V Marcus

Podeli:

Saudijska Arabija je naložila bankama da pomognu u prodaji trogodišnjih, šestogodišnjih i desetogodišnjih državnih obveznica, pošto Rijad želi da nadoknadi budžetski deficit i finansira svoj program energetske diverzifikacije, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimni izvor.

Ova zemlja je prethodno u januaru prodala obveznice s rokom dospeća 2030, 2034. i 2054. godine za 12 milijardi dolara, što je bila njena najveća emisija duga za skoro šest godina.

Izvršni direktor savetovališta za fiksni prihod ženevske banke UBP Apostolos Bantis veruje da će Saudijska Arabija prikupiti najmanje 10 milijardi dolara od nove prodaje obveznica.

"Geopolitički turbulentno okruženje u širem regionu Bliskog istoka nije uticalo na interesovanje investitora za obveznice visokog kvaliteta u regionu Zaliva", naveo je Bantis.

Rijad je saopštio da bi ukupne aktivnosti finansiranja za ovu godinu mogle da dostignu oko 37 milijardi dolara, a kapital od prodaje obveznica će pomoći da se ubrzaju projekti i programi takozvane agende Vizija 2030.

Očekuje se da će Saudijska Arabija ove godine zabeležiti fiskalni deficit od oko 21 milijarde dolara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

10 h

Podeli: