Svet 11

27.05.2024.

8:36

Da li zaista dolazi do dedolarizacije?

Poznati ekonomisti širom sveta poslednjih godina učestalo govore o ubrzanoj dedolarizaciji, odnosno smanjivanju upotrebe dolara kao valute u prekograničnim transakcijama.

Izvor: Biznis.rs/Marko Miladinović

Da li zaista dolazi do dedolarizacije?
Shutterstock/rustamxakim

Podeli:

Rat u Ukrajini koji je za posledicu imao isključivanje ruskih institucija iz SWIFT-a dodatno je okrenuo Rusiju ka juanu i pokušaju veće upotrebe rubalja.

Ali, šta kaže zvanična statistika?

U poslednjem trogodišnjem izveštaju Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS), u deceniji zaključno sa 2022. godinom – dakle, rat na severoistoku Evrope već je uzeo maha – udeo američkog dolara u međunarodnim FX poravnanjima nije se smanjio, već naprotiv, uvećan je za 1,5 odsto, piše portal Biznis.

Međutim, zanimljivo je da je udeo evra i japanskog jena pao. Evro je za deset godina izgubio 2,9 procenata, a jen čak 6,3 odsto.

U tom periodu svakako je najveći dobitnik kineska nacionalna valuta juan (renminbi). Globalno korišćenje juana je od 2013. do 2022. godine poraslo za 4,8 odsto.

Kina sve manje zbirno koristi američki dolar u svojim međunarodnim transakcijama. Prema podacima koje je objavila Hinrich fondacija, u 2010. godini dolar je bio dominantna valuta u kineskim transakcijama, sa čak 84,3 odsto, dok je juan imao neverovatno mali učinak od samo 0,3 procenta.

Statistički skok u prvi kvartal 2024. godine pokazuje ogromnu promenu koja se u međuvremenu dogodila – juan je činio 52,9 odsto kineskih transkacija, a dolar 42,8 odsto.  

Analitičari investicione banke Goldman Sachs tumače ovu promenu povećanom spremnosti stranaca da trguju sredstvima denominovanim u juanima. Početkom prošle godine i Brazil i Argentina su najavili da će početi da dozvoljavaju trgovačka poravnanja u kineskoj valuti.

No, iako se može očekivati dalji rast udela juana u međunarodnim plaćanjima, potpuna dedolarizacija svetske ekonomije u bliskom ili srednjem roku malo je verovatna.

Stroga kineska kontrola kapitala koja ograničava dostupnost juana izvan zemlje, kao i ekonomski rast nacije, ključni su razlozi koji tome doprinose, zaključuju u Goldman Sachsu. Druge nacionalne valute izvan vodećih pet (dolar, evro, jen, funta, juan) nisu potencijalno zanimljive niti predstavljaju “pretnju” dolaru u inostranim transkacijama.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

10 h

Podeli: