Svet 0

25.05.2024.

15:37

"Neće nas to izlečiti"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osvrnuo se na globalni finansijski sistem i poručio je kako je on izuzetno nepravedan.

Izvor: Klix.ba

"Neće nas to izlečiti"
Profimedia

Podeli:

Govoreći na Islamic Finance samitu u Istanbulu, Erdogan je rekao kako Turska predstavlja most između finansijskih tržišta.

On je ukazao na rastući disparitet u bogatstvu širom sveta i poručio kako su međunarodni sistemi izgubili ravnotežu, prenosi Klix.

"Danas je nejednakost bogatstva dostigla svoj najviši nivo na globalnom nivou. Najbogatijih jedan posto svetske populacije drži skoro polovinu ukupnog globalnog bogatstva. Pravda dohotka se pogoršala, a nejednakost je na vrhuncu", naveo je Erdogan.

Predsednik Turske je naglasio da se globalni sistem mora redizajnirati sa svim svojim elementima u skladu s današnjom realnošću i pozvao je na stvaranje uravnoteženijeg, pravednijeg i inkluzivnijeg sistema.

"Izgubljen je balans u međunarodnom sistemu, a neizvesnost je povećana. Insistiramo na tome da globalni sistem mora da se redizajnira tako da odražava savremnu stvarnost. Svi moramo da se udružimo kako bismo stvorili uravnoteženiji, pravedniji i inkluzivniji sistem. Gde nema pravde, ne može biti mira i spokoja", mišljenja je turski predsednik.

Kritiku je uputio i kapitalističkom sistemu.

"Kapitalistički sistem, koji dodatno slabi ranjive i obogaćuje tlačitelje, neće izlečiti naše bolesti. Imamo kulturu vansistemske štednje, koja se često naziva 'štednja ispod jastuka'. Nastojali smo da integrišemo ovu štednju u ekonomiju, ali naše institucije nisu razvile uverljive finansijske proizvode kako bi uverili javnost da unesu svoje zlato ispod jastuka u privredu", zaključio je Erdogan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

20 h

Podeli: