Svet 3

25.04.2024.

12:16

Zemlje G20 traže: Milijarderi da plate porez od najmanje dva odsto

Četiri zemlje Grupe 20 najvećih ekonomija sveta - Brazil, Nemačka, Španija i Južna Afrika, potpisale su predlog za uvođenje poreza od najmanje dva odsto za 3.000 milijardera u svetu.

Izvor: Tanjug

Zemlje G20 traže: Milijarderi da plate porez od najmanje dva odsto
Shutterstock/elwynn

Podeli:

Time bi se obezbedile 292 milijarde evra za borbu protiv siromaštva i klimatske krize.

Ministri iz pomenutih država ističu da bi uvođenje poreza milijarderima smanjilo globalnu nejednakost i pomoglo svetu da se izbori sa šokovima pandemije, klimatske krize i vojnih sukoba u Evropi i na Bliskom istoku, prenosi Gardijan.

"Vreme je da se međunarodna zajednica ozbiljno pozabavi nejednakošću i finansiranjem globalnih javnih dobara", naglašavaju ministri.

Oni pozivaju da se više zemalja pridruži njihovoj kampanji i dodaju da bi godišnji porez na imovinu milijardera bio dovoljan da pokrije svu globalnu štetu koja je u 2023. nastala zbog ekstremnih vremenskih prilika.

Zemlje Grupe 20 će raspravljati o ovom planu u junu. Francuska je signalizirala da će podržati plan, a predsedavajući Grupe 20, Brazil, je ohrabren time što se Sjedinjene Američke Države ne protive ovoj ideji.

"Milijaderi imaju najnižu efektivnu poresku stopu od bilo koje druge društvene grupe. Mislim da to niko ne podržava", navodi francuski ekonomista Danijel Zikmo.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

9 h

Podeli: